civil

2020.09.22. 07:00

Kirándultak a szentpéterfai nyugdíjasok – A Vértesben jártak, sok szépet láttak

Abban a reményben, hogy a turistaszezon lejártával kisebb a kockázat, a szentpéterfai nyugdíjasklub tagjai útra keltek a Vértesbe.

Civil/László Antal

A kisbéri makettparkban is körbenéztek a szentpéterfai nyugdíjasok a kiránduláson Fotó: VN/László Antal

Fotó: © Cseh Gábor

Valóban: a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek hajdani majki otthona előtt csupán a maszkot viselő idegenvezető várta a csoportot. Hallgatva érdekfeszítő történeteit a kamalduli remeték életéről, fennkölt hangulatba kerül a látogató. A ruhájuk okán fehér bencéseknek nevezett puritán szerzetesek számára létrehozott kolostor mintegy ötven évig töltötte be a neki szánt szerepet. A hányatott sorsú épületegyüttes felújítási munkálatai jelenleg is folynak, a 17 remetelakot turisták fogadására tették alkalmassá.

Néhány percnyi buszozás után a csoport az oroszlányi hőerőmű hűtőtavához, Bokodra érkezett. A tavon az évek során számtalan kis horgászház épült: kis „lebegő” falu szolgálja a horgászok kikapcsolódását.

A kisbéri makettparkban is körbenéztek a szentpéterfai nyugdíjasok
a kiránduláson Fotó: VN/László Antal

Kisbér, a makettpark volt a nyugdíjasok következő megállója. A kisbéri tó partján Magyarország építészeti remekeinek – például a gödöllői Grassalkovich-kastély, szűkebb hazánkból a jáki templom, a kőszegi Jurisics-vár – miniatűr mását láthatja az utazó. Néhány kilométerrel odébb, Ászáron a tájház melletti téren pedig mini lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom mutatja be a Dunántúl népi építészetét.

Innen egy rövid séta Jászai Mari, a Nemzeti Színház örökös tagja szülőháza a művésznő gazdag életútját bemutató kiállítási anyaggal. A bőséges vacsora után hazafelé tartó buszban vidám nótaszóval zárták a nyugdíjasok a tartalmas napot.

Civil/László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!