Civil - Győrvár

2018.06.13. 10:10

Négy iskola összefogásával Erdélyben jártak

Négy kis iskola összefogott és a tanév utolsó napjaiban négy napos kirándulást tettek Erdélyben.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Polgár Antalné

A 38 hetedik osztályos diák és kísérőik Erdélyben barangoltak, ismerkedtek az ott élő székelyek életével, szokásaival. Útjuk először Nagyszalontára vezetett, ahol megtekintették Arany Jánosnak és családjának relikviáit. A tanulmányút fő témája: „A só útján” volt. Megismerkedtek a sóvidék földtani kialakulásával, a sós víz gyógyhatásaival, ellátogattak a Medve tóhoz, megtapasztalhatták, hogy milyen sós vízben fürödni. Leereszkedtek a parajdi sóbánya mélyén kialakított látogatótérbe, a sóbányászat lépéseit közelről tanulmányozhatták, közben a kellemes klímájú térben hűsölhettek.

A legmaradandóbb élményeikhez fog tartozni a Békás-szoros. Félelmetes szerpentinen kanyargott a busz, majd a szorosban tett séta során a természeti szépségek mindenkit lenyűgöztek. A Gyilkos-tó kialakulásának története és látványa szintén felejthetetlen lesz. A tanulmányi kirándulás alkalmából felkerestek több történelmi emlékhelyet, koszorúztak Tamási Áron sírjánál, Petőfi Sándorra emlékeztek Segesváron, a Székelyudvarhely központjában kialakított történelmi szoborparkban a magyar történelem nagyjainak tetteit idézték fel. Ellátogattak a csíksomlyói búcsú színhelyére, sőt a legmeredekebb oldalban, a stációk mentén tették meg ezt az utat. A gótikus templomot megcsodálva pedig a csodatévő Szűz Mária előtt mondhattak imát.

Fotó: Polgár Antalné

Az erdélyi kapukat közvetlen közelről, eredeti helyükön és az Orbán Balázs néprajzkutató által összegyűjtött szejkefürdői kapubemutatón tekinthették meg, megtudhatták, hogy az azokon található motívumok a székely emberek számára mit jelentenek. A kirándulók városnéző útjaik során megismerkedtek Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Segesvár nevezetességeivel. Szállásuk Székelyszentléleken volt, ahol a helyi iskolát is meglátogatták, sőt az egyik este, a helyi iskolásokkal még egy barátságos focimeccset is játszhattak.

Erdélyig és Erdélyben több száz kilométert utaztak, végig megnyugtató volt, hogy rutinos sofőrök kezében volt a tanulók és kísérőik élete. A hosszú utazás alatt egy kiváló székely idegenvezetőnek köszönhetően betekintést nyertek a székelyek szokásaiba, számos földrajzi, történelmi, irodalmi ismerettel gazdagodtak a diákok. A kirándulást a négy iskola tanulói jó hangulatban tették meg, a sok ismeret befogadása mellette volt alkalom barátkozásra, vidámságra is. Az elkövetkező napokban az élmények feldolgozása, átadása lesz a feladatuk.

Polgár Antalné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!