Civil

2015.05.26. 09:22

Szentképmúzeum nyílt Iklanberényben

Iklanberény Vas megye egyik legkisebb települése. Az első írásos említés 780 évvel ezelőtt lelhető fel, mondta Berényi Pál polgármester a megnyitón.

Civil Tudósítónktól

- Ennyi idő alatt a település sok mindent megért, május 24-e ismét egy mérföldkőnek számít a falu életében: pünkösd vasárnapján itt nyílt meg az ország első szentképkiállítása. A gyűjtemény megálmodója Kovács Csaba Albert plébános volt. Az atya Nagycenk, Sopronkövesd, Iklanberény, Lócs és Mesterháza egyházi vezetője. Az iklanberényiek támogatták az ötlet megvalósítását. De hogy honnan jött ez az elképzelés? Erre Albert atya a megnyitón adott választ.

Kovács Csaba Albert plébános, Berényi Pál polgármester, Kelemen Dávid történész, Ágh Péter országgyűlési képviselő.

- A múlt évben karácsony előtt elgondolkodtam azon, mit is tudnék ajándékozni szeretetből a híveknek és a gyerekeknek karácsonyra, a szeretet ünnepére. Végül is a szentképek mellett döntöttem. A kis ajándék szentkép mindenkinek tetszett.  Ezek után arra gondoltam, hogy a szentkép ajándékozást máskor is megtehetném. Elkezdtem a gyerekeknek minden vasárnap osztogatni a képeket. Majd szentképgyűjtő versenyt hirdettem.  Jött a következő gondolat: miért ne gyűjthetném én magam is a szentképeket? A gondolatot tettek követték, felgyorsultak az események. Ennek köszönhetően nyílhatott meg a mai kiállítás.  Nem egészen fél év alatt több mint 5 ezer szentképet kaptunk az ország minden részéből.

A kiállításon jelenleg ezer-1200 szentkép látható. A folyamatosan bővülő gyűjtemény rendezésében Kelemen Dávid ifjú történész segítette az atya munkáját. A megnyitón a szentképek kialakulásáról és történelmi hátteréről is hallhattunk.

- Az egyedi lapok nem voltak mindenki számára hozzáférhetőek. A sokszorosító eljárások megjelenésével vásárokon és búcsúkon vásárolható, olcsó portékává váltak a szentképek. Virágkorukat a barokk idején élték. A búcsújáróhelyeken pedig azért volt szükség szentképekre, hogy a zarándokok emlékül, búcsúfiaként magukkal vihessék őket. Másrészt a felirattal és imaszöveggel ellátott képecske volt hivatva messzi vidékeken is népszerűsíteni a kegyhely hírnevét.

A gyűjtemény legrégebbi darabja 1850-ből való. Iklanberényben egy teremben megférnek napjaink modernebb igekártyái az emberi sorsokat mutató régebbi képekkel.   A megnyitót megtisztelte jelenlétével Ágh Péter országgyűlési képviselő is. Beszédében hangoztatta az összefogás jelentőségét, ami nélkül ez a kiállítás sem jöhetett volna létre. Bár Iklanberény nem kegyhely, mégis remélhetőleg sokan viszik  e csodálatos kiállítás hírét.  A gyűjtemény szombatonként a szentmisékkel egy időben, illetve előre egyeztetett időben tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!