Civil

2016.01.09. 09:31

Szőlőhegyi pihenő a Mária-úton

Mesteri – Mesteri „borbarátok” Ság hegyért egyesülete néven szervezetbe tömörültek a hegy falu felőli részének szőlősgazdái.

Civil Tudósítónktól

A decemberben bejegyzett egyesület célja a Mesteri-Nemeshegy kulturális örökségének megóvása, a népi kultúra ápolása, a Ság hegy fejlesztése. Ezen túlmenően különös figyelmet szeretnének fordítani a térség idegenforgalmának fejlesztésére. Az alig 360 lelkes Mesteri nem ismeretlen a turisták számára. Egyik vonzereje a meleg vizes fürdő, ám ismertségéhez az is hozzájárul, hogy érinti a Mariazelltől Csíksomlyóig vezető 1400 kilométeres Mária zarándokútvonal. A Sághegyen borászkodó csaknem száz szőlősgazda a borturizmus lehetőségeivel szeretné bővíteni a kínálatot, vendégül látni az erre járó utazókat, zarándokokat.

Fotó: Pataki Boglárka

Néhány tulajdonos már az elmúlt nyáron megkezdte a munkát. Tucatnyi magánember összefogásával, saját kétkezi munkájukkal Mária-szobrot állítottak a szőlőhegy bejáratánál. Az árnyas akácligettel övezett szobor, mellette paddal jó lehetőséget ad a megpihenésre, elmélkedésre, és remek találkozóhelyként is szolgálhat.

Kirner Antal Zoltán szentel
Fotó: Pataki Boglárka

A Mária-szobor Celldömölk környékéről, míg a feszület Szentpéterfáról került a talapzatra, ezért a Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó szentelést Kirner Antal Zoltán celldömölki és Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános közösen végezte.

Büki László, Kirner Antal Zoltán, Várhelyi Tamás, Jurasits Ferenc, Holper Attila
Fotó: Pataki Boglárka

A frissen megalakult egyesület, amelynek elnöke Jurasits Ferenc, igyekszik kihasználni a szőlőhegy fejlesztésére minden kínálkozó pályázati lehetőséget. Projektjeikben természetesen együtt kívánnak működni a helyi önkormányzattal. Elsőként szeretnének borutat kiépíteni, illetve egy területet vásárolni, és azon közösségi teret kialakítani. Mivel a környék lakosságának jelentős hányada evangélikus, tervezik egy nyári ökumenikus istentisztelet meghonosítását a szőlőhegyen.

Jurasits Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!