Civil

2017.08.28. 09:45

Tucatnyi serpenyőben sült a palacsinta Kenyeriben

Kenyeri - Huszonegy éve szervezte meg először az önkormányzat a falunapot, ami az évek során az egyik legnagyobb eseménye lett a településnek.

Civil Tudósítónktól

Ahogy a feleségemmel visszaidéztük, ez már bizony a huszonegyedik falunap nálunk” – mondja Tuba Ferenc polgármester a művelődési ház udvarában felállított sátor egyik padján ülve. Körülöttünk még csendes minden, de a főzősátrak alatt a lelkes csapatok dolgoznak az ebéd elkészítésén. Az első üst felett a deresedő szakállú Szilvási József ízesíti a pörköltet. - Végre nem csak hallgatom őket, hanem be is segíthetek a citerásoknak, legalábbis a főzésben – mondja mosolyogva a néhány éve a településre költözött József, aki úgy gondolta, hogy a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar főzőcsapatát erősíti. A többi sátor alatt is sürgölődnek a tűzoltókból, a konyha dolgozóiból, a vadászokból, a dalkör és a focicsapat tagjaiból, valamint baráti társaságokból álló csapatok, hogy a lassan megérkező falubelieket étellel fogadhassák.

A hőmérséklet a nap előrehaladtával lassan 35 fok fölé kúszik, amit az önkormányzat által, az ebédhez felajánlott hűtött italok alig tudnak enyhíteni. A nagyteremben közben egy lelkes asszonyokból álló csapat a tavalyi rekord megdöntésére törekszik: 1300 palacsintát sütnek ki az ideiglenesen felállított „konyhasarokban”. Egyszerre 12 serpenyőt forgatnak az ügyes kezek, így aztán kétség sem fér a sikerhez: az ebéd kezdetére sikeresen teljesítik a kitűzött palacsintamennyiséget.

A déli harangszóra már zsibong az udvar. A sátorban vidám diskurzus folyik a tányérok felett, az udvaron telt ház mellett forog a körhinta. Az ugrálóvár és a csúszda roskadozik a vidám gyerekcsapatok alatt. Van itt popcorn, hot-dog, vattacukor, kézműves foglalkozás, szerencsekerék, arcfestés és még számtalan lehetőség gyereknek és felnőttnek egyaránt. A sátorban egymást követik az aktuális mulatós zenei produkciók, megszakítva egy-egy értékes, helyi csoport élőzenés előadásával, többek között a sokak által várt citerás gyermekcsapat új műsorának bemutatójával. A huszonegyedik kenyeri falunap hajnalig tartó bállal zárult.

Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!