Csákánydoroszló

2014.10.26. 18:05

Folyamatosan érkeznek az adományok a csákánydoroszlói árvízkárosultaknak

Csákánydoroszló - Szeptemberben két család otthonát mosta el a víz. Az önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy megkönnyítse a családok életét.

Lisztmayer Zsófia

Horváth Milán és családja szinte mindenét elveszítette múlt hónapban, maguk mögött kellett hagyniuk az eddigi egész életüket. Milán körbevezetett minket az árvíz sújtotta házban: a falak még mindig vizesek, a menthető ruhák és tárgyak a szekrények tetején várják további sorsukat, a konyhában téglákkal vannak megemelve a bútorok. Próbáltuk menteni a menthetőt, de sok mindent kellett ott hagynunk. A hatéves kislányom szerencsére nem sokat fog fel a történtekből. Sok segítséget kaptunk az elmúlt hónapban, rengeteg ruhát, élelmiszert és bútort is. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult az újrakezdéshez.

Milánék egy házat vásárolhatnak majd, melyhez segítséget kapnak az önkormányzattól, a GYSEV Zrt-től, valamint egy szombathelyi idős házaspártól, akik egy millió forinttal járultak hozzá az otthonteremtéshez, de nem szerették volna felfedni magukat. A GYSEV Zrt. körülbelül egy millió forinttal járul hozzá a ház megvásárlásához, de azt még nem tudni, hogy a felajánlott összegből mennyi lesz nem visszatérítendő támogatás.

Csákánydoroszló polgármestere, Horváth István elmondta, hogy nagyon sok felajánlás érkezett szeptember közepe óta, amiért mindenki nagyon hálás. Kiemelte a szombathelyi Egyházmegyei Karitász segítségét, akik a családokhoz eljuttatott tisztítószereken és élelmiszereken kívül átvállalták a károsultak szeptemberi villanyszámláját is. Az adományokat folyamatosan szállítják, de a távolabbi helyekre időbe telik, mire el tudnak menni. A legnagyobb probléma, hogy nincs hely a bútorok elhelyezésére. A polgármesteri hivatal mögötti garázs már tele van. Amíg nem lesz meg a végleges helyük, addig ott is maradnak. Ezért minden felajánlótól türelmet kérnénk arra az időre, amíg megoldódnak az elhelyezéssel kapcsolatos problémák.

A károkat egyelőre lehetetlen megbecsülni, de minden károsult esetében 100 ezer forintos összegekről van szó. Azoknál, akik már nem tudnak visszaköltözni otthonaikba, egy élet munkája veszett oda. A polgármester kormányzati segítséget várna, hogy tehessenek valamint a gyakori árvízveszély ellen. Elmondása szerint gátat is lehetne építeni, vagy véglegesen megoldhatnák a veszélyeztetett területeken élő családok átköltöztetését egy biztonságosabb helyre. Dózsaligeten ugyanisaz elmúlt két évben a múlt heti volt a kilencedik alkalom, hogy az árvíz otthonokat veszélyeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!