Csánig

2015.04.14. 13:38

Kincseket rejtett a vakolat - Kívül-belül megszépült az Árpád-kori templom Csánigban

Megszépült a falu katolikus temploma. A hívek több millió forintot adományoztak rá, így belsejét is restaurálni tudták.

Némethy Mária

A palatetős, kőpor vakolatú régi kis csánigi templom lassan hozzáidomult a mai kor szürkeségéhez, értékvesztési kelepcéjéhez. Csak fa tornyocskája jelezte: valami nincs rendben, ebből ki szeretne lépni. Ráadásul már majdnem rádőlt egy villanyvezetékre.

Felmentő lehetőségként adódott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési   Hivatal programja 2013 júniusában. 14,8 millió forintos támogatást kapott az Árpád-kori Mindenszentek titulusú templom a tetőszerkezetének és külső homlokzatának felújítására.

A munkák megkezdésével a hívek több millió forintos adakozásával sok változás indult el. A jellegtelen vakolat alól sorra kerültek elő az egyes korok építészeti értékei: a román kori déli kapu, a lőrés ablakok, a mérműves gótikus ablaktöredék, a reneszánsz párkánykő. A külsőleg megújult templom középkori megjelenésével gyökeresen változtatta meg a település látképét. A munkálatok során a templom új tetőzete dobogós, III. díjat nyert egy tetőcserépgyár pályázatán.

Megkezdődött a történeti adatok feldolgozása is. A levéltári kutatás és a művészettörténeti feltárás eredményeihez egy templomismertető füzet is készült, majd a szép templomkülső láttán igény merült fel a belső restaurálásra is. Ekkor került napvilágra az oltáriszentséget őrző befalazott fülke, töredékes középkori falfestés és az evangélikus használatot bemutató, 1676-os évszámmal ellátott falfelirat.

– A környezettel való mély szimbiózist jelzi, hogy a templom építéséhez természetes anyagokat használtak fel. Ez jelenik meg a falfestmények készítésénél használt földfestékek esetében. Ugyanakkor a szertartásokban is a természetes anyagokat használja a liturgia: kenyér, bor, víz, olaj, méhviasz, barka, hamu – hívta fel erre a figyelmet Aigner Géza plébános, aki kedden a sajtó képviselőinek mutatta meg a megújult templomot.

 

SZERINTEM

Aigner Géza atya említi: az Árpád-kori és középkori templomaink sajátossága, hogy kialakításuk, struktúrájuk az univerzumhoz igazodik. Egyértelmű volt a csánigi templom építése esetében is, hogy az épület keletelt tájolású. A szentély keleti oldalán lévő ablakon a felkelő nap sugarai azonnal a templomba jutnak és világosságot adnak. Ez a fény megjeleníti Krisztus világosságát és az élet világosságát is, mert ez élteti fotoszintézisen alapuló élővilágunkat is. Pilinszky János sora nagyon igaz itt:„A mindenség modellje, áll a templom”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!