Csánig

2015.08.30. 12:19

Csánig forintjai - Legutóbb a ravatalozót újították fel

Csánig - Folyamatosan fejlesztenek, virágosítanak, szépítenek, karbantartanak. Mozgásban van Csánig, ez a Répcelak közeli kies kis falu.

Némethy Mária

Vásároltak 3,2 millió forintért egy új traktort, amelynek nagyon jó hasznát veszik a kánikulai melegben, amikor a virágokat öntözni kell. De ennek segítségével javítják, tartják karban a mezei utakat, télen pedig majd ezzel tisztítják a hótól az utakat. Sikerült saját erőből, 700 ezer forintból felújítaniuk a falu ravatalozóját.

És ez még nem minden, Joó Ferenc polgármester ennél nagyobb fejlődésről beszél.

Megújult a palatetős, kőpor vakolatú régi kis csánigi katolikus templom, amit augusztus elején dr. Veres András megyés püspök szentelt fel, tavaly októberben evangélikus integrált bemutatóközpont épületét avatták és szentelték fel ünnepélyesen, megújult a faluház, idén a ravatalozó is.

- A ravatalozóra 700 ezer forintot az önkormányzat saját költségvetéséből fordított. Ebből külső, belső felújítást, hőszigetelt ablakok beépítését tudtuk kifizetni. Most az el nem adósodott önkormányzatoknak járó 6,5 millió forintos konszolidációs pénzre adtam be pályázatot, ebből a faluház és a könyvtár tetőhéjazatát szeretnénk rendbe hozatni - sorolja a fejlődés legutóbbi jeleit Joó Ferenc, Csánig polgármestere.

Ilyen gazdag ez a falu? Mosolyogva válaszolja:

- Sajnos nem. Éves szinten 37 millió forintból gazdálkodunk, de volt eladásból származó bevételünk, megtakarításunk is, s arra törekszünk, hogy minden forintot jó célra, a falu fejlesztésére költsünk.

A felsorolt nagyobb beruházások mellett folyamatosan szépítik, csinosítják településüket a csánigiak.

A felújított ravatalozót mutatja Joó Ferenc, Csánig polgármestere, aki sokat tesz a falujáért . Fotó: Széles Gábor

- Szeretnénk az errefelé járókat meggyőzni arról, hogy nálunk érdemes kicsit megállni, megpihenni, a tiszta, friss levegőn sétálni, de akár letelepedni is. Most is van két eladó építési telkünk - hallom Joó Ferenctől.

Pihenőpadokat helyeztek ki a Répce partjára és a sportpályára, közterületekre, a gyermekeknek játszóteret, futballpályát létesítettek. A pályán korábban nem volt villany, nem volt víz, jóformán semmi. Most fel van szerelve, s építettek oda egy 12x20 méteres épületet is, amelyben falunapot rendeztek júniusban. Az evangélikus gyülekezet haranglábját 2011-ben újította fel az önkormányzat. Emellett érdemes megtekinteni a hősi emlékművet is, az evangélikus templomnál a millenniumi parkot is. Folyóvizek veszik körül Csánigot, van két horgásztó ott, adott tehát a jó pihenési lehetőség a csendre, tiszta levegőre vágyóknak.

- Vásároltunk 3,2 millió forintért egy új traktort, amelynek nagyon jó hasznát vesszük a kánikulai melegben, amikor a virágokat öntözni kell. De ennek segítségével javítjuk, tartjuk karban a mezei utakat is, télen pedig majd az utak hótól történő megtisztítására vethetjük be - újságolja még végül Csánig polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!