Csempeszkopács

2014.06.15. 17:15

Vásár Csempeszkopácson, igazi középkori módra

Kézművesfoglalkozások, hagyományőrzők bemutatója, ügyességi próbák, középkori játékok, koncertek és tánc – így zajlott a tizennegyedik Középkori Vásárnap.

Munkatársainktól

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg Csempeszkopácson a Középkori Vásárnapot – az országszerte ismert – Szent Mihály templom körüli Árpád téren.

Az esemény délelőtt, a millenniumi emlékszobor megkoszorúzásával kezdődött, melyet szentmise követett a templomkertben. Délután kitárta kapuit a vásár, amely megnyitását a Fekete Sereg bevonulása kísérte. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb programot, hiszen az egész napos mesterségbemutatók (kosárfonó, mézes-bábos, gyertyamerítő, fazekas, fafaragó) mellett lehetőség nyílt lovaglásra, szekerezésre állatsimogatásra, a középkori játékok megismerésére és íjászkodásra is.

A Fekete Sereg bemutatja, hogyan harcoltak az igazi lovagok (Fotó: Ohr Tibor)

A templom körüli téren – az ország különböző pontjairól érkezett – kézművesek kínálták portékáikat az ide érkezőknek, de nem csupán itt volt nagy a nyüzsgés, hiszen a színpadon néptáncegyüttesek zenés, illetve táncos műsorát is megtekinthették az érdeklődők. Fellépett a DramSaman együttes, a Rozmaring Asszonykórus, a Boglya Népzenei Együttes, Berecz István és a szombathelyi NYME Szökős Néptáncegyüttes, valamint Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A zenés és táncos programok mellett több hagyományőrző egyesület is képviseltette magát, így járulva hozzá az igazi középkori vásárok hangulatához. Krenner Róbert, a település polgármestere beszélt arról, hogy minden évben aggódanak egy kicsit a szervezők az időjárás alakulása miatt, de szerencsére idén feleslegesen, ugyanis az égiek kedveztek a rendezvénynek.

De az se búsuljon, aki ebben az évben valamiért nem tudott részt venni a programokon, mert a tervek szerint jövőre ismét lehetősége nyílik rá.

– A csempeszkopácsiak minden évben izgatottan várják ezt a napot és nagy szeretettel fogadják a vásárba érkezőket. Amíg lesz néhány lelkes ember, aki szívből dolgozik azon, hogy ez a rendezvény létrejöhessen, addig lesz legalább egy olyan nap az évben, amelyen együtt mulathatunk és emellett megemlékezhetünk kulturális örökségeinkről – mondta el Kovács Mónika, a rendezvény főszervezője. A Középkori Vásárnap – már szinte tradicionálisan – idén is tűzgyújtással és táncházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!