Csepreg

2014.08.15. 13:00

Csapó úr fél az ígérgető adósától, vasrúddal alszik, hogy legyen nála fegyver

Bő - Két nagy gonddal fordult hozzánk egy olvasónk, a 80 éves Csapó László. Az egyik a háza felett húzódó villanyvezetékek és a háza előtt álló villanyoszlopok problémája, a másik egy számára meg nem fizetett kölcsön.

Merklin Tímea

Csapó László fiatal korában szerszámkovács volt Budapesten, orvosi műszereket készített. Mikor meghalt a mester, megszűnt a műhely, ő a taxivállalathoz ment dolgozni. 2000 ember közül a második legjobb volt, de - amint meséli jutalmat nem kapott, mert hétvégenként nem vállalt társadalmi munkát. 1971-ben ment Ausztriába, turistákat hozott busszal Bükfürdőre. Kettős (osztrák-magyar) állampolgár lett, tudják róla, hogy gazdag idős úr . Régi ismerőse élt vissza ezzel, aki kisebb összegeket kért tőle kölcsön papírcetliken adott ezekről elismervényt , míg egy 2013. október 25-én aláírt megállapodásuk szerint 700 ezer forintot vett fel tőle 2014. augusztus 1-jei visszafizetési határidővel.

Csapó László 80 éves. Nem fizetettek meg neki egy kölcsönt, és még ő fél, ezért vasrúddal alszik (Fotó: Merklin Tímea)

- Eddig nem tettem feljelentést, vártam, hittem az ígérgetésnek, hogy majd... Megtudtam, hogy ez a nő másoktól is kért kölcsön a barátjával együtt, és a barátja félelemben tartja a környéket. Állítólag felmérték az idős, kiszolgáltatott emberek házait, amelyeket érdemes kirabolni. Azt is hallottam, hogy engem levettek erről a fekete listáról , de én félek. Vasrúddal alszom, hogy legyen nálam fegyver , ha álmomban bántani akarnának. Mérlegeltem: ha mindenki hallgat, akkor ez meddig tart? És az a sok ember meddig várja a tartozását? - mondja Csapó úr, aki neveket gyűjtött, összegekkel, hogy Bő, Gór, Lócs, Bük, Mesterháza településeken kinek adósa még az, aki neki is tartozik. Elhatározása szerint a saját papírjaival együtt ezeket a neveket is viszi a rendőrségre, mert úgy látszik, hogy egyedül nem jut dűlőre.

A másik probléma, ami őt nagyon bántja egyszerre egészségügyi és üzleti.

A háza fölött mennek el a villanydrótok, amelyek érzése szerint túl közel vannak a tetőhöz, a feleségének mindig fáj a feje, ha itt van, ő maga is kóvályog egész nap, az orvos azt javasolta, járjon sapkában. Próbálta eladni a vendéglővel egybeépített körülbelül 30 millió forintot érő házat, de az érdeklődők amint meglátják a ház előtti 2 villanyerőművet , már be is fejezték a tárgyalást, elmennek.

- Az egyik villanyoszlopot betelepítették az autóbejáró hidam pillérei közé, míg nem voltam itthon, kisebb lett a hely az autónak. A kerítés melletti másik oszlop meg rossz helyen van, mert ha egy kicsit odébb lenne, lekerülne a háztetőm fölül a vezeték. Kértem az áramszolgáltatót, orvosolja ezt a helyzetet, de csak vezetéket akarnak cserélni - panaszolta Csapó úr.

Ezt az oszlopot áthelyezik innen

Megvártuk, míg megérkezik az áramszolgáltató szakembere, Déri Attila és a helyi polgármester Hajós Attila, hogy a jövő héten esedékes munkához Csapó László beleegyezését kérjék. Ő nemet szándékozott mondani, ám a megbeszélés során kiderült, hogy a vezetékcsere nem önmagában való lesz, hanem ezzel együtt odébb kerül a ház előtti egyik - Csapó úr számára problémás - oszlop is, így már nem a tető fölött megy majd az áram. A három szál helyett pedig csak egy lesz, úgyhogy az oszlopnak megszűnik az erőmű jellege is. Az új vezeték, amit kap, a legmodernebb technológiával készült, nem sugárzik , univerzális kábelnek hívják. A régi drót alatt magasfeszültség miatt egyáltalán nem lehetett dolgozni, ezt a kábelt pedig meg is lehet fogni kézzel.

Csapó László végül elfogadta, hogy ez számára ugyan részmegoldás, de az érdekeit szolgálja, beleegyezett a kivitelezésbe, sőt azt ajánlotta, hogy egy kis vendéglátással várja majd jövő héten a szakembereket. A kapujától távolabb eső, a kocsibejáróban álló villanyoszlop ügyében lehetősége van újabb kérelmet beadni annak áthelyezésére (az út túloldalára, a park szélére lehetne tenni), az engedélyeztetési eljárás másfél évig is eltarthat, de legalább Csapó úrnak az lehet a tapasztalata, hogy érdemben foglalkoznak a problémáival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!