Gamer kisokos

2021.09.17. 14:52

Minden, amit tudni kell a RAM-okról, ha gamer gépet akarunk

Ha gamerként a számítógép-építés mellett döntünk, elsőre ijesztőnek tűnhet a feladat.

A rengeteg komponens és specifikáció miatt nem egyszerű nyomon követni, hogy pontosan mire is figyeljünk a beszerzőkörút során. A grafikus kártyákat és a processzorokat általában körültekintően választjuk ki, de ha azt szeretnénk, hogy a játékok gond nélkül betöltődjenek és fussanak, a megfelelő RAM-memória kiválasztása is hasonlóan fontos feladat. A Kingston Technology szakértői összefoglalták, mivel érdemes tisztában lenni, ha RAM-vásárlásról van szó.

„Egy jó minőségű RAM-mal a játék szintjei és effektusai gyorsabban betöltődnek, kevesebb a várakozási idő, és azonnal hozzá lehet kezdeni a játékhoz. Ha szoftvereket is szeretnénk futtatni a háttérben, több RAM memóriára van szükség. A Google Chrome például rendkívül sok RAM-memóriát fogyaszt, tehát ha játék közben szeretnénk videót nézni vagy a közösségi médiát használni, gondoskodni kell némi extra RAM-ról” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston menedzsere.

Mi is az a RAM?

A DRAM betűszó a Dynamic Random-Access Memory (dinamikus véletlen hozzáférésű memória) rövidítése. A memória átmenetileg tárolja a számítógép által épp futtatott bármely program adatait, hogy a processzor gyorsan és egyszerűen elérje őket a lassúbb, de nagyobb SSD-meghajtók vagy merevlemezek használata nélkül.

Minél nagyobb a (gyakran csak RAM-nak rövidített) DRAM-memória, annál több hely áll rendelkezésre a számítógép számára az adatok tárolására, és annál több folyamat tud párhuzamosan futni. A méret azonban nem az egyetlen szempont – a RAM különböző sebességváltozatokban és generációkban kapható.

DDR3, DDR4 és DDR5

A DRAM-memóriák számozásánál a DDR betűszó utáni szám a RAM generációjára utal. Minél újabb a generáció, annál nagyobb a szám, tehát például a DDR4 újabb verziójú, mint a DDR3. A DDR4 kisebb feszültségszintű és több tűvel rendelkezik, azaz gyorsabban és hatékonyabban működik, mint a DDR3.

A várhatóan 2021 második felében megjelenő DDR5 jelentősen gyorsabb és nagyobb kapacitású lesz, alacsonyabb feszültségszinttel.

Fontos tudni, hogy a DDR3, a DDR4 és a DDR5 csatlakozása, tűszáma és kódolása eltér, ezért ellenőrizni kell, hogy a megvásárolni kívánt RAM-ot támogatja-e az alaplapunk. A gyártók minden alaplap esetében megadják, hogy milyen DDR kompatibilitással rendelkezik az adott alaplap, amit a típusszámára rákeresve könnyen megtalálhatunk az interneten.

Méret és sebesség

A RAM-memóriát a PC alaplapjába helyezhető modulok formájában árulják. Az alaplapok jellemzően négy RAM-nyílással rendelkeznek, bár egyes extrém kialakításoknál ezek száma akár nyolc is lehet. Egy RAM-modul mérete 4-től 32 GB-ig terjed, de a számítógépek kialakítása miatt általában két- vagy négydarabos csomagokban lehet megvásárolni, és párban működik a legjobban.

Egy felső kategóriás játék PC-nél az optimális, ajánlott RAM-memória 16 GB, de ha szeretnénk sok programot futtatni a háttérben, érdemes lehet a kapacitást 32 vagy akár 64 GB-ra növelni.

A memória sebessége is fontos tényező, mivel ez határozza meg, milyen gyorsan tudja a számítógép betölteni a rajta található adatokat. Ez erősen függ a megvásárolt DDR-generációtól. Minél nagyobb a sebesség, annál jobb a teljesítmény és magasabb az ár.

A laptopok és a SODIMM RAM

A laptopok és a noteszgépek kialakítása eltér az asztali számítógépekétől, ezért más típusú RAM-ot kell hozzájuk választani. A PC RAM UDIMM néven is ismert, míg a laptopok, noteszgépek és a NUC-ok SODIMM-et használnak.

A laptopokhoz szánt RAM-memóriát általában jól láthatóan SODIMM-ként jelölik meg, így könnyű beazonosítani. De ettől függetlenül ellenőrizni kell a laptop alaplapját, hogy biztosan kompatibilis legyen az adott RAM-generációval.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában