Digitália

2022.11.28. 06:00

Így nézhetünk ki jól a szelfiken, csoportképeken

Mikor néztünk meg utoljára képet magunkról úgy, hogy önkéntelenül is felsóhajtottunk: jaj, de jól nézek ki? Nem vagyunk egyedül a problémával, de van segítség.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tijana Moraca

Háttérbe, ami előnytelen

A kamerák kiemelhetnek olyan hátrányos nézeteinket, amelyek a tükörben nem is látszanak. Gondoljunk arra, hogy mi van közel s mi van távol a lencsétől. Tegyük fel, hogy feltett lábbal ülünk: a lábunk úgy nagyobbnak fog kinézni a valóságosnál.

A hatást előnyünkre fordíthatjuk: vaskosabb nyak és ráncosodó bőr elrejtéséhez enyhén döntsük előre a fejünket, hogy közelebb kerüljön a kamerához. Nyújtsuk ki a nyakunkat és billentsük le az állunkat.

Ezt egy kissé furának fogjuk érezni, de a beállítás a kamera szemével nézve jól mutat majd.

Határozzuk meg a legjobb szelfi szöget

Először is: nagyon ritkán sikerülnek jól azok a szelfik, amiket alulról felfelé irányított kamerával készítenek!

Az esetek többségében minél feljebb tartjuk a telefont, annál előnyösebb lesz az elkészült mobilfotó – legyen az csoportos vagy egyéni szelfi. Meg kell jegyezni, hogy ha túl nagy szögben tartjuk a kamerát, mindenkinek hatalmas homloka lesz – valamelyik ujjunkat meg kell harapni.

Csillogjon a szemünk!

Rossz megvilágítás miatt még a legcsinosabb arc is olyanná válhat, mint egy bűnözőé. Íme néhány egyszerű ökölszabály, amit érdemes megjegyezni:

– Ne álljunk közvetlenül a lámpa alá: a direkt fény durva árnyékokat hozhat létre, amelyektől a bőrünk rosszul néz ki.
– Ha lehetséges, keressünk lágy, természetes fényt. Elrejti a foltokat és kisimítja a ráncokat.
– Álljunk szembe gyenge fényforrással, ami megvilágítja a vonásokat és felhívja a figyelmet a szemünkre. Ha van a közelben lámpatest, forduljunk felé tágabbra nyitott szemmel.
– Kinn tartózkodva forduljunk szembe a nappal, hogy kihasználjuk a természetes fényt – kivéve ha olyan erős, hogy hunyorgásra késztet, mert akkor irány az árnyékosabb hely.

Teljes alakot ábrázoló fotók

A profik szerint egyenes testtel a készülék elé állva ritkán kapunk jól sikerült képet. Ha egy kissé oldalra döntjük magunkat, elfordítva az arcunkat és a testünket, akkor karcsúbbnak fogunk tűnni.

Különösen hölgyeknek ajánlják, hogy nehezedjenek a csípőjükre, előnyösebb lesz az alkatuk.

Így kell mosolyogni

Mert mosolyogni kötelező, még akkor is, ha semmi kedvünk nincs hozzá. Gondoljunk egy tréfára, mondjuk ki a klasszikus „csízt”, hölgyek próbálkozhatnak a „phű”-vel is.

Lehet próbálkozni Mona Lisa titokzatosságával: egyik oldalon kissé felhúzott ajak – teljes mosoly nélkül. Grimaszok nélkül kell kissé nyitni az ajkakat.

A nagy titok: nyomjuk a nyelvet a fogak belső pereméhez. Ez lazítja az arcot, kiemeli az állat.

Íme, sikeres csoportos szelfik

Ellen Degeneres ikonikus Oscar-szelfije 2014-ben készült, szerepelnek rajta a Bradley-k – Cooper és Pitt – is más hírességek mellett. Egy óra alatt 1,8 milliószor retweetelték, ami megdöntötte Barack Obama korábbi rekordját, amelyet 2012-es elnöki győzelme után ért el.

Még a pápa is beszállt a versengésbe: rajongókkal készült csoportos szelfijei rengeteg lájkot hoztak, Instagram-fiókjának 9 millió követője van.

Sok múlik a csoportképek időzítésén

Használjunk időzítőt, de csak egészen rövidre állítsuk: jó, ha minél hamarabb exponál a készülék, mert különben a csoport fele kacsaajkakkal és csukott szemmel lesz látható.

Szelfibot

Mostanában sajnos mintha kevésbé lenne divatos, pedig igen hasznos segédeszköz. Ha nincs nálunk, legalább az tartsa a mobilt, akinek a leghosszabb karja van.

Végezetül

Ne fotózkodjunk veszélyes helyszíneken: többen halnak meg szelfi miatt, mint a cápatámadásokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!