Digitália

2023.06.12. 06:00

Most újra letöltheti a világ legismertebb fotóját – feljavítva, ingyen

Nem, nem a Mona Lisáról van szó. És nem is a híres építőmunkásokról, akik 260 méter magasan lógnak és egy acélgerendán eszik az ebédjüket, mert toronyházat építenek.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Nem ez a legeslegismertebb fotó, amin 1932. szeptember 20-án, Manhattan 41. utcája felett 11 építőmunkás egy acélgerendán ebédel, s a lábuk 260 méter magasan lóg a város utcái felett

A világ legtöbbet látott képe bizony a klasszikus Windows XP asztali háttere – ez a kép az oprendszer 2001-es bevezetése óta legalább egymilliárd számítógép képernyőjét díszítette: néztük éjjel-nappal, keleten és nyugaton.

Most a Microsoft újra elérhetővé tette – egy csomó másik, szintén pazarul sikerült háttérkép társaságában.

 

Mielőtt még ezt vagy valamelyik újabb képet letöltenénk: ki készítette és mennyit keresett az eladásával?

Charles O’Rear 1998-ban a 121-es főúton hajtott. Profi fotós volt, munkáit a National Geographic és a Los Angeles Times is hozta, de akkor éppen nem dolgozni ment, hanem meglátogatta barátnőjét (mostani feleségét) San Francisco közelében.

És meglátta a tájat, amit sokan azóta is számítógépes grafikának gondolnak végtelen egyszerűsége miatt. „Istenem! – mondta magában. – A fű tökéletes! Zöld! Kisütött a nap, van néhány felhő.”

Így hát leállította az autót, elővette Mamiya RZ67-es fényképezőgépét, és készített néhány fotót színes Fujifilmmel. Hagyta szerkesztetlenül a ragyogó zöldeket és a tiszta kékeket és feltöltötte a Corbisra, egy stockfotó oldalra. Pár nap múlva felhívta a Microsoft, hogy a képét megveszi és felhasználja legújabb operációs rendszere alapértelmezett háttereként.

Soha nem árulták el O’Rearnek, hogy pontosan miért választották ki a fényképét.

– Olyan képet kerestek, ami békés? – töprengett. – Olyan képet kerestek, amiben nincs feszültség? A szerkesztők  addigra már hónapokat töltöttek a kutatással, utólag azt mondták, hogy a Microsoft márkaépítő csapata szerint a fű és a kék ég tökéletesen illeszkedik a márkarendszer két fő színéhez.

O’Rear eladta a Microsoftnak a fényképére vonatkozó összes jogot. Bár aláírt egy titoktartási megállapodást, ezért nem árulhatja el a pontos árat, azt állítja, hogy ez volt a legtöbb, amit valaha fizettek egy fotóért – és ez a második legnagyobb összeg, amelyet egy élő fotós kapott egyetlen képért. Csak Bill Clinton Monica Lewinskyt ölelő képe ért többet.

A Microsoft Blissnek nevezte el, és a Windows XP 2001-es megjelenése óta legalább egymilliárd ember látta. Jelenleg bárhol ezen a bolygón, ha valakit megállítunk az utcán, és megmutatjuk ezt a fényképet, azt fogja mondani: „Láttam ezt valahol, felismerem.”

Most a Microsoft hivatalosan kiadta a „Windows XP háttérkép” 4K-s változatát

Simán beállítható ma is – némi nosztalgiával – háttérképnek. De ha mégsem lenne kedvünk újra használni, ide kattintva egy igazán impozáns oldalon számos mai felfogású, modern képet is találhatunk.

 

A régi képhez görgessünk lefelé az oldalon. Ha nehezen kerülne elő, vessük be a Ctrl + F billentyűkombinációt az oldalon belüli kereséshez, és keressünk rá a „MICROSOFT NOSTALGIC SCENES” kifejezésre, hogy könnyen megtaláljuk. A kép letöltéséhez szokott módon kattintsunk a „Kép mentése másként” jobb gombra.

Immáron a fájl mérete 7,27 MB, a felbontása pedig 4089 x 2726 pixel, így egy 4K-s monitoron is szépen mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!