Vissza a jövőbe

2023.08.15. 10:29

Robottaxik gyártásába fog az egyik legnagyobb japán autógyártó

A Toyota és stratégiai partnere, a Pony.ai megkezdték a közös fejlesztésű autonóm taxik szériagyártásának előkészítését. A japán autógyártó négy évvel ezelőtt kezdte meg együttműködését a Pony.ai vállalattal; 2019 óta több százmillió dolláros befektetéssel segítette a kínai és észak-amerikai érdekeltségekkel egyaránt rendelkező cég fejlődését

MW

A kínai autonóm járműgyártó cég Pony.ai által üzemeltetett autó egy úton halad a dél-kínai Guangdong tartományban, Sencsen városában, Qianhaiban, 2022. augusztus 1-jén

Forrás: AFP

Fotó: Liang Xu

Több mint egymilliárd jüanos, azaz mintegy 50 milliárd forintos befektetéssel új vegyesvállalatot hoz létre a Toyota Motor Corporation, a GAC-Toyota, valamint a világ egyik legnagyobb robotjármű-fejlesztő specialistájaként jegyzett Pony.ai. Az év vége előtt munkához látó cég feladata, hogy előkészítse és megkezdje a Toyota és a Pony.ai közös fejlesztésű robottaxijainak sorozatgyártását – írja a Világgazdaság.

Xinhua Headlines: China's autonomous driving enters "fast lane" with commercial operations
A kínai Pony.ai autonóm járműgyártó egyik, a cég által üzemeltetett robottaxija belülről 
Fotó: Liu Dawei / Forrás: AFP

A 2020 őszén 5,3 milliárd dolláros piaci értéket képviselő Pony.ai mára az autonóm mobilitás egyik legnagyobb globális szakértőjévé vált. A Toyota támogatását élvező start-up tavaly decemberben kapta meg a kínai hatóságok engedélyét a robotjárművek vezető nélküli, közúti tesztüzemére. A cég ezt követően Kína legnagyobb városaira terjesztette ki működését.

Jelenleg négy metropoliszban: a 23,4 millió lakosú Sanghajban, a 18,8 milliós Pekingben, valamint Sencsenben és Kantonban (12,7, illetve 11,6 millió lakos) futnak nyilvánosan igénybe vehető, sofőrmentes Pony.ai robottaxik.

A teljes cikk ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!