Digitália

2023.10.18. 12:13

Megint egy különös, 1 dolláros ötlettel állt elő Elon Musk

Először a Fortune számolt be az új előfizetésről, amely évi 1 dollárért adna az X (volt Twitter) közösségi oldalon hozzáférést a kulcsfontosságú funkciókhoz, köztük a tweeteléshez, a válaszadáshoz, a retweeteléshez és a kedvelésekhez.

MW

Forrás: AFP

Fotó: Meir Chaimowitz

Az Elon Musk tulajdonában lévő cég hivatalos közlése szerint a Not A Bot nevet kapott rendszer a szolgáltatást elárasztó robotok elleni küzdelmet szolgálja. Bizonyára így is van, bár Musknak minden oka meglenne a bevételek növelésére: saját állítása szerint hatalomátvétele óta bojkottálja számos hirdető. Az X-en megjelenő hamis, vagy éppen gyűlöletkeltő tartalmak miatt a hirdetési bevételei 60%-kal csökkentek.

A tesztüzemet nem Amerikában, hanem két országban, Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken kezdik. A régi felhasználók semmilyen változást nem fognak észlelni, de az újak csak 1 dollárért írhatnak az X-re. (Olvasni ingyen lehet továbbra is.)

A két országban létrehozott új fiókoknak először igazolniuk kell a telefonszámukat, majd fizetniük kell az 1 USD éves díjat, hogy közzétehessenek, látkolhassank, válaszolhassanak, újraküldhessenek, idézhessenek bejegyzéseket.

Musk először a múlt hónapban jelezte, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélgetett, hogy minden felhasználótól díjat számíthat fel.

Az X logikája szerint mivel a spamrobotok telepítése „egy fillér töredékébe” kerül, az egy dolláros díj elriaszthatja a botok üzemeltetőit.

„Ráadásul minden alkalommal, amikor egy bot-üzemeltető újabb robotot akar készíteni, megint fizetnie kell” – mondta Musk.

Elemzők szerint bár Musk bevezette az X Prémium előfizetést, amely országonként havi 11 dollárba, 11 fontba, vagy 19 ausztrál dollárba kerül, a megoldás nem akadályozta meg, hogy a csalók prémium fiókokon keresztül tévinformációkkal bombázzák a platform olvasóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!