Digitália

2024.01.23. 06:00

Létezik olcsó okosotthon kütyü is, kipróbáltuk

Az IKEA három ikeásan praktikus holmit dobott be, dicséretesen megfizethető áron.

MW

Forrás: Shutterstock

Az okosotthon-berendezés három új Zigbee, a PARASOLL ajtó- és ablakérzékelő, a VALLHORN mozgásérzékelő és a BADRING vízszivárgás érzékelő bevezetésével folytatódik. Az első kettőt tudtuk kipróbálni.

Bennünket azért fogtak meg a kütyük, mert az IKEA betartotta a 10 dolláros szabályt: mindkettő 3490 forintért, megfizethető áron vihető el: ennyit megér, hogy időben észlelhesse a felhasználó, ha kinyílt egy ajtó, vagy ablak. Szerelésük a gyártótól megszokott módon egyrészt nagyon egyszerű, másrészt, aki először üzemel be ilyet, kicsit vakarhatja a fejét, hogy mit hová, miért.

A PARASOLL tipikus ablak- és ajtóérzékelő, amely igazán diszkréten felszerelhető kétoldalas ragasztószalagjával: gyakorlatilag nem látszik, de érzékeli a nyitást-zárást. A dobozból kivéve közvetlenül is párosítható egy izzóval – anélkül, hogy IKEA Home intelligens hubot kellene vásárolni és konfigurálni. (Bár a hub jól jön, ha a lakás fel akarjuk okosítani.)

Az érzékelő jelzi, ha nyitva hagytunk otthon egy ajtót vagy ablakot. Kombinálható okos izzóval is, ami bekapcsol, mikor kinyitjuk az ajtót: ésszerű felszerelni például gardróbhelyiségekben.

A VALLHORN mozgásérzékelő beltéren és kültéren egyaránt használható (IP44-es védelemmel) lámpák vagy egyéb automatizálások aktiválására.

A lakás bármely pontján használhatjuk – letéve egy sarokba, falra, polcra, vagy bármilyen sima felületre: a világítás mindig akkor kapcsol majd be, amikor szükség van rá.

A kütyü három AAA elemmel működik, és párosítva akár tíz intelligens (vigyázat, nem akármilyen) izzót is közvetlenül vezérel. Olcsóbb, mint a korábbi, csak beltérben használható megoldás, amiben gyakrabban kellett cserélgetni a gombelemet.

Természetesen mindegyik támogatja az újabb DIRIGERA hubot, amely teljes mértékben integrálja az érzékelőket a gyártó intelligens otthoni termékeinek és otthoni intelligens alkalmazásainak növekvő kínálatába. A hub lehetővé teszi, hogy az Ikea eszközei együttműködjenek a Google, az Amazon és az Apple okos ökoszisztémáival, akár otthon, akár távol vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!