Digitália

2024.02.21. 06:00

Beláthattak mások lakásába a nálunk is kapható biztonsági kamera tulajdonosai

Múlt pénteken a biztonsági kamerákat gyártó Wyze kameráival bekukkantottak más felhasználók kameráinak felvételeibe.

MW

Forrás: Shutterstock

Ha megfizethető árú biztonsági kamera kell, az egyik népszerű gyártó a nálunk is kapható Wyze. A WIFI-kamerák természetesen olyan eszközök, amelyekre a felhasználónak nagy bizalommal kell tekintenie, hiszen a készülék látja és rögzíti magánélete – konyhája, nappalija, hálószobája – intim területeit.

Tehát reméli, hogy a gyártó megfelelő biztonsági eljárásokat és védelmet alkalmaz. Persze egyetlen szolgáltatás sem lehet tökéletes, előbb-utóbb mindegyik elszenvedhet valamilyen támadást, de ilyenkor legalább gyors intézkedésekre és őszinteségre van szükség.

Wyze kamera

A Wyze kamerák távoli megfigyelési képességűek, amely lehetővé teszi a videó megnézését akkor is, ha a felhasználó nincs otthon. Történt, hogy még 2019 márciusában a Wyze biztonsági rést fedezett fel a kameráján. Sajnos nem árulta el a kamerák tulajdonosainak, hogy a rés lehetővé teheti hackereknek, hogy megnézzék a videóikat. Inkább azt közölte a cég, hogy nem frissíti tovább a készüléket, és beszünteti az adott kamera értékesítését. Felajánlották, hogy kis kedvezménnyel újat lehet vásárolni.

A Wyze három évig hallgatott a problémáról. Holott a BitDefender biztonsági kutatói rögtön, még 2019-ben értesítették a sérülékenységről, de a gyártó tavaly márciusig ült ezen az információn. Végül javították a legtöbb kamerájukat, de az eredeti Wyze Cam maradt, amilyen volt.

Erre kiderült, hogy a múlt héten a Wyze kameráival be lehetett látni más felhasználók kameráinak felvételeibe.

Az újabb kellemetlen malőr miatt egy „harmadik fél gyorsítótárkönyvtárát” hibáztatták, de most elismerték, hogy ügyfeleik kínos helyzetbe kerültek. Pénteken a Wyze társalapítója azt nyilatkozta, hogy 14 személyt azonosítottak, akik rövid időre be tudtak látni idegen ingatlanokba, mert mások Wyze kamerájának képét mutatták nekik.

Azután azonban hamar kiderült, hogy ennél sokkal rosszabb a helyzet: valójában 13 000 ügyfél érintett a biztonsági problémában.

Magyarázatuk szerint a partnercégük hibázott, és pénteken tönkretette a Wyze eszközöket. A baj pedig akkor következett be, amikor a Wyze megpróbálta visszakapcsolni a kamerákat. Az ügyfelek ugyanis meglepő képeket és videófelvételeket láttak a saját otthonuk helyett.

Vélhetően az ügyfélkönyvtárak nem töltődtek be helyesen. A szerverük összekeverte az eszközazonosítókat, és egyes adatfolyamokat más fiókokhoz kapcsolt.

A cég azt mondja, hogy a 13 ezerből 1504-en koppintottak, hogy kinagyítsák a megjelenő indexképeket, és közülük néhányan el is kaptak egy-egy élő videót, amit meg tudtak nézni. Azt is állítják, hogy az összes érintett felhasználót értesítették a biztonsági hibáról, ami ügyfeleik 99 százalékát nem érintette.

A felhasználók a Redditen és más platformokon adnak hangot felháborodásuknak.

A cég e-mailben kér bocsánatot, melyben beismeri, hogy az eset „kiábrándító hír” a legtöbb kameratulajdonosnak, függetlenül attól, hogy érintette-e őket a jogsértés vagy sem. Ez elegendő lesz ahhoz, hogy megbékítse a haragos ügyfeleket, s ne indítsanak csoportos pereket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!