rémes

2018.05.28. 20:07

Részegen esett neki a világ egyik leghíresebb festményének

Az incidens után Ilja Repin alkotását páncélüveg védi majd.

Speciális páncélüveggel védik a jövőben Ilja Repin hétvégén megrongált világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek, a helyreállítás költségeit egy bank vállalta magára.

Zelfira Tregulova, a múzeum főigazgatója hétfőn jelentette be, hogy a támadást követően megerősítik az alkotás védelmét egy különlegesen ütésálló üveggel.

Egy látogató péntek este, zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, amely az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. A vandál betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt. A festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása szerencsére nem szenvedett károkat.

A dél-oroszországi Voronyezsből származó tettes, aki akár három év börtönt is kaphat, a rendőrség szerint előzőleg felöntött a garatra.

A 37 éves Igor Podporin elmondta: „alkoholt ittam a múzeum kávézójában és nagyon felizgatott a festmény”. A rendőrségen kifejtette, hogy nem tartotta valósághűnek a képen ábrázolt tényeket.

Az eset heves vitákat váltott ki arról, hogyan lehet védeni a műkincseket a vandáloktól. Kritikusok szerint a védőüveg zavarhatja a műkedvelőket.

Az orosz Szberbank bejelentette, hogy magára vállalja a restaurálás költségeit. A bank szóvivője szerint akár 10 millió rubeles (44 millió forintos) is lehet a kár. Korábban szakértők legalább 500 ezer rubelre becsülték a kár mértékét.

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik. Rettegett Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Ilja Repin (1844-1930) az orosz realizmus egyik kiemelkedő portréfestője volt. Pavel Tretyjakov mecénás 1885-ben tett szert a festményre. A hagyatékából létrejött múzeum őrzi az orosz művészet legnagyobb gyűjteményét.

A galéria közlése szerint a megrongált festményt restaurálni fogják, szakértők már kivették a keretből és eltávolították az üvegszilánkokat. A kép javítása a restaurátorok szerint évekig is eltarthat.

A festmény értékét soha nem becsülték fel, mert soha sem adták kölcsön külföldi kiállításra és így biztosítást sem kötöttek rá. A legnagyobb összeg, amelyet egy Repin-képért eddig fizettek, 7,5 millió dollár volt. Dmitrij Butkevics szakértő szerint azonban a Rettegett Ivánt és utódját ábrázoló alkotás egyedülálló, csakúgy, mint a Mona Lisa, és ha valaha sor kerülne arra a rendkívüli helyzetre, hogy eladásra kínálják a képet, „bármekkora ár lehetséges” volna.

A főigazgató közölte, hogy a történtek után újratárgyalják a múzeumi kávézó bérleti szerződését, és az új megállapodásban kikötik, hogy a kávézó nem árusíthat szeszesitalt. Mint most megtudták – közölte Tregulova – a kávézóban konyakot és kis üveg borokat lehetett vásárolni. Nehezebb lesz betiltatni az alkoholárusítást a galéria éttermében, amelynek a múzeumból és az utcáról is van bejárata – tette hozzá a főigazgató a vandál cselekményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Arisztarhov kulturális miniszterhelyettes kijelentette, hogy a jelenlegi három évről sokkal többre kell emelni az efféle bűncselekmények maximális büntetését, és követelte, hogy statuáljanak példát a tettessel. Felfedte azt is, hogy 1000 biztonsági őr hiányzik az oroszországi múzeumokból.

Nem ez az első alkalom, hogy kár érte a képet, 1913-ban egy merénylő háromszor belehasított egy késsel a vászonba. Akkor a művész kénytelen volt újra megfesteni a cár és a cárevics arcát, a galéria kurátora pedig az eset miatt öngyilkosságot követett el. 1927 óta üveg védi Oroszország egyik leghíresebb festményét.

Tatyjana Gorodkova, a jelenlegi főkurátor szerint a pénteki rongálást nem lehetett megakadályozni, az másodpercek alatt megtörtént.

Olga Temerina művészeti szakértő szerint az újabb eset is azt mutatja, hogy ez a különleges festmény nyilvánvalóan erős érzelmeket vált ki néhány szemlélőjében. Ezért szükséges, hogy erősebb védelemmel lássák el – mondta.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Dean Drobot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!