az egész Föld megérzi majd

2018.10.10. 14:01

Aszályt és áradást egyaránt okozhat a lassan beinduló El Niño

Már érezhető a globális légköri jelenség előszele Ausztrália keleti részén.

Immár 70 százalék az esély rá, hogy „beindul” az El Niño globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, növelve a felszíni hőmérsékletet Ausztrália szárazsággal sújtott keleti területeinek jelentős részén – figyelmeztetett az ausztrál meteorológiai szolgálat.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség

a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások „az El Niño korai szakaszának beköszöntét jelezhetik”.

A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában „a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken”. Az El Niño hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett.

Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Niño és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Niña dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Niñával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

Borítókép: Emberek nézik az El Niño által generált óriási hullámokat egy kaliforniai strandon, 2016-ban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában