az alkalmazkodás határa

2018.11.07. 07:07

Hogy lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?

Francia kutatócsoport indul, hogy kiderítsék, hogyan lehetséges az elvileg lehetetlen, mármint ötezer méter felett élni folyamatosan.

Január végén indul a 14 tudós az egy hónapos tanulmányútra – jelentette be a francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm).

„Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága” – magyarázták a kutatók a sajtótájékoztatón.

Több mint 50 ezer ember él szélsőséges éghajlati viszonyok között La Rinconada mindentől távol eső városában, 5100 méteres magasságban a perui Andokban. A lakosok jó része a közeli aranybányában dolgozik.

A város népességének jelentős hányada azonban nehezen viseli az oxigén hiányát, az emiatt kialakult betegségeket akarja kideríteni és meggyógyítani az orvoscsoport.

Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának „alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát”.

Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

Borítókép: A perui Andokban lévő La Rinconada 5100 méteres magasságban van

Forrás: AFP/ANADOLU AGENCY/Sebastian Castaneda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában