sok a turista

2018.12.10. 14:32

Rohamosan romlik a pakisztáni 2400 éves buddhista műemlék

Valószínűleg Nagy Sándor is többször járt itt.

Talán nem ez a legnépszerűbb turistacélpont Pakisztánban, de hetente több száz érdeklődő keresi fel a Shah Allah Ditta melletti barlangokat, amik azonban szemmel láthatólag azonnali értékmegőrzésre és felújításra szorulnak írja a BuddhaFm.

A helyiek Szádhu ka Bagh néven ismerik a barlangrendszert, ami a Himalája lábainál, egy híres dervis, Shah Allah Ditta sírkamrájának közelében található. A terület a Taxilát Gandhárával összekötő úton helyezkedik el; valószínűleg Nagy Sándor is többször járt itt. A barlangokban még hévíz is található, melyet a helyiek évszázadok óta használnak a gyógyerejük miatt.

Fotó: buddhafm.hu

A barlangokban 2400 éves buddhista festmények és a VIII. századból származó ereklyék találhatóak. Régészek szerint a barlangokat, valamint a hozzájuk tartozó természetes teraszokat meditációs elvonulások céljára használták buddhista szerzetesek, hindu szádhuk és később muszlim aszkéták.

Az ősi festmények, valamint az oda vezető út megsínylette az évezredeket és a turisták lépteit.

Júniusban 27 000 Dollárnyi támogatást ítélt meg a pakisztáni kormány a terület restaurálására, valamint turisztikai vonzerejének növelésére.

Egy rövid dokumentumfilm is készült a környékről, amit a nyelv megértése nélkül is megéri megnézni:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ZMRd_outW2s

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában