szuvenír

2020.12.03. 17:30

Csaknem 275 ezer euróért kelt el az Eiffel-torony eredeti lépcsőjének egy darabja

A 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

Forrás: Shutterstock

A becsült ár majdnem négyszereséért, csaknem 275 ezer euróért (98,3 millió forint) cserélt gazdát egy keddi párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint a 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

A vasszerkezet egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres Eiffel-torony második és harmadik emeletét kötötte össze.

Az 1889-es világkiállításra készült torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy 2-9 méteres darabra vágták.

A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

A most elárverezett lépcsőszakasz, amely egy kanadai magángyűjteményből került aukcióra, a közvetítői díjjal együtt 274 475 euróért talált új gazdára.

Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente – normális körülmények között – hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!