Jelentős növekedés

2022.01.15. 16:10

Megkétszereződött a magyar turisták száma Horvátországban

A magyarok legkedveltebb úti célja tavaly Crikvenica, Rovinj, Vir, Porec és Zára, vagyis Zadar volt.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója, Ivana Herceg tájékoztatása szerint tavaly kétszer annyi magyar turista kereste fel Horvátországot, mint 2020-ban, és csaknem ilyen ütemben nőtt a vendégéjszakák száma is, amivel Magyarország a 6. legjelentősebb küldő állam volt a múlt évben.

Ivana Herceg beszámolt arról, hogy 2021-ben több mint 450 ezer magyar turista 2,5 millió vendégéjszakát töltött az adriai országban, ez a vendégszámban az előző évhez képest 103 százalékos, a vendégéjszakákban pedig 90 százalékos bővülést jelent. Korábbi közlés szerint a 2019-es rekordévben 644 ezer magyar vendég csaknem 3,3 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban.

A magyarok legkedveltebb úti célja tavaly Crikvenica, Rovinj, Vir, Porec és Zára, vagyis Zadar volt. A vendégek 50 százaléka magánszálláson, 20 százaléka szállodában, 10 százalékuk pedig kempingben töltötte a pihenését. A magyarok 25 százaléka utazási irodán keresztül szervezte az útját, 75 százalékuk pedig egyénileg indult útnak.

Az összesített adatok szerint 13,8 millió turistát és 84,1 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly Horvátországban, ami 2020-hoz képest 77 százalékkal több látogatót és 55 százalékkal több vendégéjszakát jelent. A külföldi vendégek 71,9 millió, a belföldiek 12,3 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban, ami alapján 2019-hez képest a vendégszám a 67 százalékára, a vendégéjszakáké a 77 százalékára csökkent.

A legtöbb éjszakát, 23,5 milliót Isztrián töltötték a vendégek, a legtöbb látogatót pedig Zágrábban, Rovinjban, Dubrovnikban, Splitben és Porecben regisztrálták. A küldőpiacok közül Németország volt az első 2,9 millió turistával, majd a szlovének és az osztrákok következtek, Magyarország pedig a 6. legjelentősebb állam volt tavaly.

Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója 2 járványév után a 2019-es rekordforgalom 90 százalékát szeretné elérni 2022-ben. A remények szerint idén ismét megrendezik az jelentős számú turistát vonzó rendezvényeket, köztük a spliti Ultra Fesztivált, a zágrábi In Music Fesztivált, illetve ebben az évben elsőként tartják meg Horvátországban, Porecben az egyik legrangosabb triatlonversenynek tartott Ironmant.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!