Életmód

2014.08.10. 18:10

A nehézláb érzés, a végtagok zsibbadása nem az időskor velejárója

Szombathely, Zalaegerszeg - Érezte már úgy, hogy egy kis séta után nehezek a lábai, meg kell állnia, majd néhány perc után folytatni tudja az útját, de kis idő után újra pihennie kell? Nem biztos, hogy mozgásszervi problémája van.

Horváth Viktória

A nehézláb érzés, a végtagok zsibbadása, fájdalma nem az idős kor velejárója, hanem egy komoly betegség tünete lehet. Az érszűkület és az érelmeszesedés felismeréséről és kezeléséről dr. Rashed Arefet, a Zala Megyei Kórház szívsebész főorvosát kérdeztük.

- Először is azt kell tisztáznunk, hogy mi a különbség az érelmeszesedés és az érszűkület között. Előbbi általában egy teljes érrendszer meszes lerakódást jelenti, amitől az ér átmérője csökken, így a vérszállító képessége is. Ennek következtében a szerveken tüneteket fedezhetünk fel. Viszont nehezen észrevehető a hajszálerek pusztulása, ami a bőr és a bőr alatti szövetek vérellátását biztosítja. A tünetek: végtagzsibbadás, hidegérzet, a végtagok merevsége, nehézségérzete. Általában az életkorral jár.

Ezzel szemben az érszűkület egészséges érrendszeren is előfordulhat. Egy adott szakaszban az ér átmérője csökken, meszes lerakódás figyelhető meg az érfalon. Általában egy szervet vagy egy végtagot érint. Bármilyen életkorban előfordulhat, nemcsak az idős emberek betegsége.

- Több rizikótényező is van, amelyek hajlamosíthatnak mindkét betegségre. Vannak befolyásolhatatlan tényezők, ilyen például a genetika és a férfi nem, ugyanis az uraknak nagyobb esélyük van érszűkület vagy érelmeszesedés kialakulására. Viszont több befolyásolható tényező is van, amelyeken életmódunkkal változtathatunk.

Dr. dr. Rashed Aref: Az ultrahangos hullám megfelelő frekvenciájával és intenzitásával jótékony hatással van az erek állapotára (Fotó: Katona Tibor)

Ide sorolta dr. Rashed a dohányzást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a mozgásszegény életmódot, az elhízást, a magas koleszterint, azaz a zsírban gazdag táplálkozást, a stresszt és a túlzott alkoholfogyasztást is. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk oda az életvitelünkre, hiszen fiatalként sem ringathatjuk magunkat abba a hitbe, hogy ez az öregek betegsége. Ezért figyeljük magunkon az árulkodó jeleket. Na, de mire figyeljünk?

- A tünetek egy része viszonylag könnyen összetéveszthető bizonyos ortopédiai vagy reumatológiai jellegű tünetekkel. Ilyen például a nehéz láb érzés, a végtagok fájdalma, fáradékonysága. Emelett megfigyelhető a végtagvégek zsibbadása, fázása és az úgynevezett hangyamászás érzése is, ezeket főleg éjszaka tapasztalhatja a beteg. Ahogy a lábikra és a combgörcsöket is. Bár utóbbi tünete magnéziummal kezelhető, az csak a elfedi, a betegség előrehaladását nem akadályozza meg.

Ezeken kívül tapasztalhatunk még járástávolság csökkenést, ami azt jelenti, hogy sétálás közben fájdalom és nehézláb érzés lép fel, ezért megállunk pihentetni, majd pár perc állás vagy ülés után újra el tudunk indulni, de ismét csak rövid távot vagyunk képesek megtenni. A teherbíróképesség csökkenése, a sebek kialakulása a végtagokon szintén intő jel lehet. Amennyiben ezeket a tüneteket észleltük magunkon, mindenképpen látogassunk el egy szűrővizsgálatra, hogy megtudjuk, mi okozza a problémát.

- A kezelés tekintetében a leghatékonyabb módszer maga a megelőzés. Ez egyrészt a gyakori szűrésből áll, másrészt rendszeres mozgás, zsírszegény étrend, bő folyadék fogyasztás és a többi rizikótényező csökkentése tudtuk meg a főorvostól. Amennyiben már kialakult a betegség, a kezelése nehézkes, hiszen korai stádiumban műtét még nem jöhet szóba. Ilyenkor a rendszeres gyaloglás és a gyógyszeres kezelés eredményt hozhat, azonban sokszor a folyamatot már nem lehet megakadályozni.

A betegség késői stádiumában műtétre kerül sor, amely mindig kockázatos. A szakirodalmi adatok alapján tény, hogy ultrahangos hullám megfelelő frekvenciájával és intenzitásával jótékony hatással van az erek állapotára. A kezelés lényege, hogy a hajszálereket serkenti, így javítja a keringést.

- Kutatásainkban bebizonyosodott, hogy az ultrahangos kezelés hatására a hajszálerek fejlődéséért felelős fehérjék szintje hirtelen emelkedést mutat. A kezelést általában harminc-negyven percig és húsz alkalommal kell elvégezni. Előtt állapotfelmérést végzünk, amit a kezelés végén egy újabb vizsgálattal kontrollálunk - tette hozzá a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!