Életmód

2015.11.21. 08:43

Ne dobja el a botot! - Egy sport, amit idősebbek is elkezdhetnek

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban Nagyváradi Katalin tanársegéd Kétbotos séta az egészségért, avagy minden, amit a nordic walkingról tudni érdemes címmel tartott előadást. Kiderült: bárki, bármikor élvezheti a mozgást.

Bajdó Bettina

Nagyváradi Katalin mindjárt azzal kezdte, hogy nehéz gyakorlati témáról elméletben beszélni, ezért inkább a hazai helyzetre tért ki. Elmondta, hogy folyamatosan emelkedik a hatvan év feletti lakosság aránya. Ezzel együtt pedig arányosan nő a fizikailag inaktív emberek száma. Magas a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők száma és sokan küzdenek mozgásszervi megbetegedéssel is. Ez pedig komoly terhet jelent az egészségügyi ellátórendszernek és a családoknak is.

– Mozognunk kell, és remélem, hogy sikerül ezt a szemléletet átadnom – folytatta a tanársegéd. – Magyarországon a népesség 15,1 százaléka 65 év feletti. Mindössze 6-10 százalékuk végez rendszeres fizikai aktivitást, vagyis pulzusszámot emelő mozgást. A másik megdöbbentő adat, hogy az aktív korúaknak is csak mindössze egyharmada mozog rendszeresen, vagyis végez szívfrekvenciát emelő testmozgást. Az egészségünket több tényező is befolyásolja, a döntés a mi kezünkben van. A legnagyobb százalékot az életmódunk teszi ki, mi döntjük el, hogy melyik útra lépünk rá. Emellett sokat jelent, hogy milyen genetikai adottságokkal rendelkezünk, valamint a környezeti hatások és az egészségügyi ellátás is befolyásoló tényező.

A séta olyan mozgásforma, mellyel kisgyermekként találkozunk, a legfunkcionálisabb és legtermészetesebb módja a fizikai aktivitásnak (Fotó: Unger Tamás)

A tanársegéd feltette a kérdést: mit tesz velünk a sport? A válasz összetett volt: kitolja egyebek között az öregedéssel összefüggő betegségek kezdetének az idejét. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy két évvel növeli meg az élet időtartamát. Növeli az egészségben eltöltött évek számát, hiszen nem mindegy, milyen egészségben éljük le az életünket!

A nordic walking olyan sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció.

– A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók között, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma – emelte ki Nagyváradi Katalin. – 1930- és 1950 között a biatlonisták is használták, 1997-ben Finnországban ismertették meg a sportot a publikummal. 2001-ben alakult meg a saját szövetségük, s most már Magyarországon is működik a szervezetük. A séta olyan mozgásforma, mellyel már kisgyermekként is találkozunk, a legfunkcionálisabb és legtermészetesebb módja a fizikai aktivitásnak. Dinamikusan fejlődik, hiszen nem kell sok minden hozzá. Elég két bot és egy félkemény talpú cipő, s máris indulhatunk a botos sétára. Ami azért is előnyös, mert közben lehet a szociális kapcsolatokat ápolni. Van lehetőség a beszélgetésre a természetben. Sokan úgy is emlegetik, mint az erdők, hegyek, parkok sportját. Ma már 9 millióan űzik a világon.

Számos előnyös hatást fejt ki a szervezetben: fokozza az aerob teljesítményt, vagyis gazdaságosabbá teszi a szív-érrendszer működését, növeli a vitálkapacitást és az oxigénfelvevő képességet. 20-40 százalékkal magasabb a kalóriafelhasználás, mint a normál sétánál. Növeli az állóképességet, természetesen az izomzatra, az anyagcserére is kedvezően hat, javítja a végtagok vérellátását. Az irodában töltött órák alatti helytelen és természetellenes testtartás közömbösítésének is hatékony módszere, mivel nem csupán a mozgáskoordinációt fejleszti az ellentétes kar- és lábmozdulatokkal, hanem a természetes testtartás felvételében és megtartásában is szerepet vállal. A hátizomzat megerősítésével csökkenti a munkahelyi stressz okozta váll-nyak-hátizom feszülést és a túlzásba vitt ülés hatására kialakult hát- és derékfájdalmakat.

 

A betegségek kezelésében is segíthet

A nordic walkingot szinte mindenki végezheti, kortól és nemtől függetlenül. Az ülő munkát végzőknek, túlsúlyosoknak különösen ajánlott, ám a kismamák is gyakorolhatják. Mivel nem sak a prevencióban, hanem a betegségek kezelésében is segít, ezért javasolható magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, csontritkulás, bizonyos daganatos betegségek esetében is. Három szintet különböztetünk meg: az egészség, a fitnesz és a sport kategóriákat. A sport közben az izomzat 90 százalékát aktivizálja. Azonban, mint minden testmozgásnál, itt is lényeges a bemelegítés, mellyel nemcsak a testünket, hanem a tudatunkat is ráhangoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!