Életmód

2015.12.26. 16:14

Egészségmegőrző mágikus ételeink erőt és bőséget is adnak

Orfalu - A néphit szerint a téli napforduló idejének környékén, amikor a leghosszabbak az éjszakák, a gonosz erők a sötétségtől fölbátorodva, ártó hatalmuk teljességében vannak.

Gyenes Csilla

Az ősi mágikus gondolkodás szerint az ártó erők hatalma megtörik, ha a természetfeletti erők segítségét hívva szertartásokat végzünk, különleges tulajdonsággal felruházott ételeket fogyasztunk. Ezek a táplálékok mágikus hatásúak, olyan tulajdonságokkal bírnak, melyek segítségével elűzhetjük a betegségeket, a szerencsétlenségeket, elfogyasztásuk olyan erőt ad, amely segít bevonzani a termékenységet, a bőséget, a gyógyító erőket.

S ennek bizony van alapja, sokan megéltük már, hogy amit erősen vizualizáltunk, amiben nagyon hittünk, az a valóságban is alakot öltött. Ez az ősi, bizakodó mágikus hit érhető utol az év végi ünnepeinkben, de különösen a magyar karácsonyi néphagyományokban. Az ősi paraszti hitvilág szerint mágikus erőt tulajdonítottak a rituálisan elvégzett szertartásoknak, a meghatározott karácsonyi ételsornak, az ünnepi asztal díszítésének, az étkezés szigorú rendjének, a feltálalt ételeknek. Ösztönösen érezték, hogy egy szertartással összekapcsolt étkezés közben fokozottan fogékony tudatállapotba kerülünk, és sokkal befolyásolhatóbbak, nyitottabbak vagyunk, mint máskor. Erős hatással vannak ránk a szertartások, a hangok, a színek, az illatok, az ízek, a tárgyak, amelyek körülvesznek bennünket és a résztvevő családtagok energiái is.

Erős hatással vannak ránk a hangok, a színek, az illatok, az ízek (Fotó: Gyenes Csilla)

Melyek azok az ételek, amelyeket évszázadok óta a népi hitvilág szerint mágikus ételként fogyasztanak, amelyekkel szertartásokat végeznek? A téli ünnepek, de különösen a karácsonyi ételsor része - önmagában vagy ételként való elkészítéseként -, a fokhagyma, vöröshagyma, a mák, az alma, a hüvelyesek, a dió, a hal, a káposzta és a hal fogyasztása.

Bölcs, ősi tudatosság szerint lettek ezek az ételek kiválasztva. Egyrészt mind egytől egyik szimbólummal bír, másrészt ezek álltak rendelkezésre a téli időszakban. Ezek a legegészségesebbek, a legpozitívabb élettani hatásúak, egészségünket szolgálók, és így egyben jólétünket is biztosító ételek ezek. Emeljük ki a fokhagymát, a mézet és a mákot!

A fokhagyma elűzi az ártó erőket, erős antibakteriális hatása miatt a legjobb népi „gyógyszer”. Tisztítja az érrendszert, csökkenti a vérnyomást. Mézzel fogyasztva felerősödik a hatása, akár „természetes antibiotikumként”hoz gyógyírt téli nyavalyáinkra.

A mák, a hal, a káposzta, a bab mind termékenységet, bőséget varázsoló ételek. A máknak magas a fehérje-, a rost- és a tápanyagtartalma. Magas kalciumtartalma gátolja a csontritkulás folyamatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!