Életmód

2017.08.06. 15:25

Napozzunk óvatosan: az erős UV-sugárzásban nagyon kell figyelni a védelemre

A napfény az egyik legjobb D-vitamin-forrás, azonban a belőle áramló UV-sugarak, abból is az UV-B károsíthatja a bőr szöveteit. Ez felelős ugyanis a bőr legagresszívebb daganatos megbetegedéséért, a melanomáért.

Adunk néhány tippet, hogyan élvezhetjük - egészségünk megőrzése mellett - a napfürdőt a vakációnk során.

A napozás egyik legkellemetlenebb velejárója a leégés. Olykor nem tudjuk elkerülni, hiába kenegetjük magunkat magas faktorszámú naptejjel. Szerencsére pár nap után búcsút is inthetünk látható jeleinek, a sejtjeinkben azonban maradandó károsodást hagyhat: évek vagy évtizedek után akár súlyos bőrrákhoz is vezethet. A káros UV-sugarzás mértéke évről évre nő, emiatt egyre gyakoribb a melanoma kialakulása - gyors lefolyású és veszélyes. Előrehaladott állapotában a mai modern gyógyszereknek és kezeléseknek köszönhetően gyógyítható, de csak a kezdeti stádiumban kezelhető 100 százalékos biztonsággal.

Hogy ezt megelőzzük, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen bőrtípusunk van. A bőrgyógyászok szerint hat különféle bőrfajta létezik, ebből mindegyik másként tolerálja a napsugarakat. Európai országként mi leginkább az első négybe tartozunk bele.

Az első típus a halvány, világos bőr: mindig leég, sosem barnul. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akiknek nagyon világos bőre van, általában kék szeműek, szeplősek és vörös hajuk van. Ők akár öt perc alatt is leéghetnek, sosem barnulnak le, a legmagasabb faktorszámú naptejjel kell kenniük magukat.

A második típus, aki könnyen leég, de minimálisan barnul. Ide skandináv országok jellegzetes jegyeit sorolhatjuk, mint a szőke haj és kék szem, világos bőrrel. Ez is egy nagyon érzékeny bőrtípus. Az első ponthoz hasonlóan kell védekezniük a nap ellen.

A harmadik típusra a világos bőr jellemző, minimálisan ég le, lassan barnul. Ez a közép-európai bőrcsalád - ide tartozik a magyarok többsége. Bőrük világosabb barna árnyalatú, hajuk sötétszőke vagy világosbarna, szemük szürke vagy barna. Ők akár húsz-harminc percet is napfürdőzhetnek, ám nem árt legalább harminc faktoros napvédőt használni.

A negyedik típus az enyhén barna vagy kreol bőr, amely könnyen barnul, nehezen ég le. Az ide tartozók már jóval szerencsésebbek: leégni csak ritkán szoktak, rájuk nézve nagyjából negyven percnyi napozás lehet ártalmas. Míg nem barnultak le igazán, addig húsz faktoros fényvédővel kenjék magukat.

A következő két bőrtípus inkább a déli és trópusi országokra jellemző, az ilyen embereket egyáltalán nem vagy csak kicsit veszélyezteti a bőrpír. Az ötödik típus a barna bőr: ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul. A hatodik, utolsó típus pedig a sötétbarna vagy fekete bőr, amely szintén ritkán ég le, mindig lebarnul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!