Életmód

2017.07.09. 12:20

Leégés: mit tegyünk? - Néhány otthoni trükkel enyhíthetők a kellemetlen tünetek

KÖRKÉP - Nem ismeretlen jelenség a napégés, szinte nincs olyan ember, aki legalább egyszer ne pirulna le itt-ott a nyári szezonban. A kellemetlen tünetek azonban enyhíthetők: mutatunk néhány trükköt, amelyekkel felgyorsítható a regenerálódás.

Vadas Krisztina

Habár nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megelőzés a legfontosabb (használjunk magas faktorszámú naptejet!), mégis vannak olyan esetek, amikor akár a megfelelő védekezés ellenére is megpirul, leég a bőrünk.

Mivel a legtöbben hétvégén, délután járnak strandra, a gyógyszertári készítmények már nem jöhetnek szóba, mégis szeretnének enyhíteni a kellemetlen érzésen. Mutatunk néhány SOS-megoldást, amely segíthet, de azt is eláruljuk, mely trükkök haszontalanok.

Tegyük: kókuszolaj

A húzódó, fájó érzést napégéskor a kiszáradt bőr okozza. A kókuszolaj remek hidratáló - jobb választás, mint a testápolók, ugyanis azok egyéb összetevői tovább irritálhatják a bőrt.

Inkább előzzük meg a bajt: mindig használjunk napozáskor fényvédő készítményeket
Fotó: Pixabay

Ne tegyük: tejtermékek

Rengeteg olyan praktikát olvasni az interneten, amelyek azt taglalják: tegyünk túrót, tejfölt, stb. a leégett területre. Nos, ezek mindössze annyiban segítenek, hogy a hűtőből kivéve hűsítik a testet, de ezen kívül semmi sem történik. Ezért érdemesebb szimplán hideg vizes borogatást alkalmazni. Jéggel viszont ne próbálkozzunk: a fagyos hideg tovább ronthat a helyzeten.

Tegyük: aloe vera

Az aloe vera régóta ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Ha van otthon ilyen növényünk, törjünk le belőle egy darabot és a nedvével kenjük be az irritált területet. Segít megszüntetni az égető, maró érzést és hidratálja is a bőrt. Persze, ha nincs otthon aloe veránk, akkor a hatóanyagait tartalmazó krémek is segíthetnek - habár kisebb mértékben.

Tegyük: forduljunk orvoshoz

Ha nem enyhe pirulásról van szó, hanem komolyabb égésről, akkor ne kísérletezzünk otthoni módszerekkel, hanem mindenképp menjünk el orvoshoz. Ilyen esetekben már kifejezetten égési sérülésekre kifejlesztett krémekkel, sprékkel kell kezelni az érintett területet. Ha felhólyagosodik, semmiképpen se nyomjuk ki azokat - ha kinyílnak, komolyabb fertőzéseket is elkaphatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!