Életmód

2017.06.29. 13:55

Támadnak a strandbetegségek

KÖRKÉP Igénybe veszi a szervezetet a tartós és erős napsütés, a vízben időzés. Fokozott terhet ró szervezetünkre az alkalmazkodás és a belső működések rendszere, egyensúlya meginoghat a nagy melegben, és fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

Tóth Kata

Jaj, úgy élvezem én a strandot! - énekli a pancsoló kislány a dalban, és a mostani kánikulában ugyanezt gondoljuk mi is: legszívesebben valamilyen víz közelében múlatnánk az időt, felváltva pancsolnánk és heverésznénk az árnyékban naphosszat. Nem árt tisztában lenni vele, hogy a mesterséges, kiépített fürdőkben és a természetes strandokon is fenyegetheti veszély az egészségünket. Számolnunk kell a melegártalmakkal, a napsugárzás veszélyeivel és baktériumok, gombák, vírusok is okozhatnak kellemetlenséget. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvossal ezeket vesszük sorra.

Napszúrás, hősokk, hőguta

- Nem kizárólag a strandok vize vagy a másokról ránk került kórokozók okozzák a betegségeket. Igénybe veszi a szervezetet az erős napsütés, a vízben tartózkodás, amelyek nem biztos, hogy napszúrást okoznak, de rendkívüli módon megviselik a gyerekeket, felnőtteket is. Megbomolhat a belső egyensúly, így más esetben ártalmatlan kórokozóktól náthásak leszünk vagy gennyes mandulagyulladásunk lehet - hangsúlyozza a tiszti főorvos, és hozzáteszi: sokkal reálisabb veszély és gyakoribb a napégés, a hőpangás okozta rosszullét.

A hőártalom kialakulásához elég, ha például túlöltözöttek vagyunk: a test hőleadásának akadályozása miatt eltolódik a hőleadás és a hőfelvétel aránya. A hősokk a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény, például sport következménye lehet - nem ritka tömegsportrendezvényeken. Zavartság, kábultság, szapora pulzus kísérhetik, vagy "csak" fejfájás, szédülés, hőemelkedés, hányinger, esetleg hányás, ritkábban eszméletvesztés.

Veszélyeket is rejt magában az ártatlannak induló nyári fürdőzés Fotó: Szendi Péter

Gombák, vírusok, baktériumok

A víz feláztatja és felpuhítja, a nap kiszárítja a bőrünket strandolás közben, ráadásul az átlagosnál melegebb víz ideális közeg a kórokozók szaporodásához. Nem csoda, hogy a strandokon, az uszodákban, a termálfürdőkben fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre. Általában a strandok veszélyeztetettebbek, mint a természetes vizek, hiszen az utóbbiak öntisztulása egy határig nagyon jól működik, mondja a tiszti főorvos, és felhívja a figyelmet: nem mindig a víz okoz problémát, hanem a medencék partja, a vizesblokkok, a strand kövezete.

A fertőzések lehetnek gombás eredetűek, amelyekre jellemző a kipirosodott, repedt, hámló bőr a lábon. Az egyéni érzékenység is döntő, hogy a bőrön színváltozást okozó, felszíni gombás fertőzést elkapjuk-e. Télen barna, nyáron fehér, kör alakú foltként jelenik meg - a gombatelep alatt ugyanis nem éri a nap a bőrt. A nedvesség miatt kialakulhat gombásodás a lábujjközökben és a talpon. A kandidiázis néven ismert fertőzésért pedig a Candida albicans gomba tehető felelőssé.

A leggyakoribb, Candida által okozott kórkép a női nemi szerveket érinti. Súlyos (bőr)fertőzések kiváltói lehetnek az elszaporodott Staphylococcus gennykeltő baktériumok. A napégette, sebes bőrnek kisebb az ellenállása - könnyebben gennyesednek a sebek. A nem stabil immunrendszerű embereknél előfordulhat például gennyes mandulagyulladás.

Dr. Stánitz Éva Fotó: Unger Tamás

Gyakori strandbetegség az uszodaszemölcs - leggyakrabban a hajlatokban, a végtagokon, az arcon fordul elő és a humán papilloma vírus nevű kórokozó fertőzése révén alakul ki. A fürdővízben lévő baktériumok közül az E. coli, az Enterococcusok okozhatnak hasmenést. Nyáron nem ritka a calicifertőzés - ez vírus miatt alakul ki, és bizony ez is tud - átmeneti - kellemetlen panaszokat okozni.

Zuhanyozás, törölközés

Kellő figyelemmel megelőzhető a gombás és bakteriális fertőzések többsége - állítja dr. Stánitz Éva. A fürdőkben legkésőbb a medencébe lépés előtt fontos a zuhanyozás. A vízből - ez lehet egy medence, a Balaton vagy a tenger - való kilépés után tisztálkodjunk alaposan, javasolja, és töröljük teljesen szárazra a bőrünket. Így minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye. Ahhoz pedig, hogy a túlmelegedés állapotát meg-előzzük, kerüljük a tűző napot, öltözzünk szellősen, ügyeljünk a folyadékbevitelre és védjük mindig a fejünket a naptól. Ha már végleg itt a nyár, és meleg az idő".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!