élő bolygó

2018.10.30. 22:20

Drasztikus mértékben csökkent a gerinces fajok száma

A Földön élő gerinces fajok populációi csaknem kétharmaddal szorultak vissza az elmúlt több mint négy évtizedben – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) világszerte kedden megjelent Élő bolygó jelentéséből (Living Planet Report).

Fotós: AFP

A kétévente megjelenő jelentés 2018-as kiadása szerint a bolygón élő halak, madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők populációi átlagosan

60 százalékkal zsugorodtak az 1970 és 2014 közötti időszakban.

A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

A szakemberek szerint a drasztikus veszteség

legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat,

valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása.

„Talán mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még tehet valamit ennek a pusztító folyamatnak a megfordításáért” – figyelmeztet a jelentés, amely szerint a következő két év a szükséges lépések megtétele szempontjából sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében.

Az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység pusztító hatással volt a vadvilág és az emberiség számára egyaránt fontos természeti erőforrásokra, úgy mint az óceánok, erdők, korallzátonyok, vizenyős területek és mangrove erdők.

Az Amazonas-medence 20 százaléka eltűnt ötven év alatt, miközben a Föld sekély vizű korallállományának csaknem fele odaveszett az elmúlt három évtizedben. Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben már csak 78,6 százalék. Globálisan a vizesélőhelyek 35 százaléka veszett oda. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el.

A bolygó állapotának romló tendenciája nem véletlen:

1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárd ember él a Földön -, a világgazdaság a harmincszorosára emelkedett.

A jelentés szerint a természet világszerte nagyjából 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt éves szinten az emberiségnek, miközben friss levegőt, tiszta vizet, élelmet, energiát, gyógyszert és egyéb anyagokat, termékeket biztosít számára.

A dokumentum külön kitér a beporzó rovarok szerepének fontosságára. Ezek az állatok 235-577 milliárd dollár értékű beporzó tevékenységet végeznek évente, ám az éghajlatváltozás, a mezőgazdasági gyakorlatok, a betolakodó fajok és a betegségek egyre jobban befolyásolják a számukat, a sokféleségüket és az egészségüket.

„Itt az ideje tudatosítani magukban, hogy egy mindnyájunk számára egészséges és fenntartható jövő csak egy olyan bolygón lehetséges, amelyen a természet virágzik

és, ahol az erdők, óceánok és folyók gazdag biológiai sokféleséggel bírnak” – húzta alá a jelentésben Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. Hozzátette: „sürgősen újra kell gondolnunk, hogy miként használjuk és értékeljük a természetet kulturálisan, gazdaságilag és politikai szinten egyaránt.

A WWF szerint összefogással, tudatossággal, következetességgel és azonnali lépésekkel lehet javítani a Föld állapotán. A jelentés emlékeztet rá, hogy a világ vezetői 2020-ban fogják kiértékelni a Fenntartható Fejlődési Célok, a párizsi egyezmény és a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításában elért eredményeket, továbbá újabb célokat fognak meghatározni a biológiai sokféleség védelmében. A jelentés szerint a következő két év kulcsfontosságú lesz azon lépések megtétele szempontjából, amelyekkel a globális közösség megóvhatja és helyreállíthatja a természetet.

Borítókép: AFP / WWF / DNPWC / Handout

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!