comfort food

2020.09.23. 11:45

Kellemes érzésekkel kényeztetnek a nosztalgikus ízek

Egy nagyon kedvelt és régről ismert étel elfogyasztása jóval nagyobb élményt jelent, mint pusztán az éhség legyűrését.

Szinte mindenki őriz szép emlékeket olyan fogásokról, amelyeket szívesen evett, és amelyek kellemes élményeket idéznek fel benne – olvasható a Vasárnap Reggel magazin cikkében. Általában laktató, tápláló finomságokról van szó. Angol nyelvterületen „comfort food”-nak nevezik őket, aminek lényege az a kellemes, komfortos érzés, amit az étel elfogyasztása jelent.

Házunk tájáról

Az természetesnek tekinthető, hogy otthon, saját konyhájukban a háziasszonyok olyan ételeket készítenek, amiket annak idején édesanyjuktól, nagymamájuktól tanultak. Sőt, még a régi menzák, étkezdék ízei is újjászületnek, gondoljunk csak a csokiöntettel kínált piskótakockára vagy a bélszínrolóra és a hozzá tálalt főzelékekre. De nem csak otthon élvezhetjük ezeket a nosztalgikus ízeket. A legnívósabb éttermek étlapjáról sem hiányzik a rakott krumpli, a kocsonya vagy a halászlé – igaz, ezek többnyire újragondolt formában kerülnek terítékre.

Mindenkinek a sajátja

Országonként, de még tájegységenként is más és más azoknak az ételeknek a listája, amelyeket háziasnak tekintünk. Az angolok nagy kedvence a shepherd’s pie, a „pásztorpite”, ez lényegében egy ragu, amelyet krumplipürével fedve sütnek meg. A francia hagymalevest vagy az olasz lasagnét talán senkinek sem kell bemutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!