Járvány

2021.06.19. 17:50

Csirke-, tehén-, lakástombolával buzdítják oltásra az embereket Ázsiában

Csirkét, tehenet vagy akár egy több mint egymillió dollárt érő lakást is nyerhetnek a különböző ázsiai országok lakói, ha beoltatják magukat a SARS CoV-2 (az új típusú koronavírus) ellen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ázsiában súlyos problémát jelent a vonakodás az oltástól. A koronavírus fertőzőbb variánsainak megjelenésével megugrott az új esetek száma az elmúlt hetekben Délkelet-Ázsiában, ezért a helyi hatóságok ösztönzésképpen különböző nyereményjátékokat vezettek be a beoltottak számára.

A thaiföldi Csiangmaj zömében szarvasmarha-tenyésztők lakta egyik kerületében tehéntombolát hirdettek meg a hónapban, ami igazi bombasikernek bizonyult.

„Ez a legnagyszerűbb ajándék, amelyet valaha kaptam” – mondta a 65 éves Inkham Thongkham, aki egy 10 ezer bátot (93 ezer forint) érő egyéves tehenet nyert, miután beoltatta magát.

A második hetében járó és 27 tehenet kínáló nyereményjáték hatására a kerület 1400 – nagy részt idős és magas kockázati csoportba tartozó – lakosának több mint 50 százaléka regisztrált oltásra. Thaiföld 66 milliós lakosságából eddig mindössze 4,76 millióan kaptak legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Szerte Ázsiában sokan vonakodnak az oltás beadatásától, mivel a széles körben terjedő félrevezető információk és bizonytalanság miatt kételkednek a vakcinák biztonságosságában, hatékonyságában vagy vallási okokból hezitálnak.

Hongkongban, ahol ezidáig sikerült nagyrészt ellenőrzés alatt tartani a járványt, a hatóságok attól tartanak, hogy az alacsony beoltottsági arány miatt a különleges közigazgatási terület sebezhető lesz a járvány esetleges fellángolásával szemben.

A beoltottak számára meghirdetett helyi nyereményjátékok díjai között vásárlási utalványok, repülőutak és egy több mint egymillió dollárt (289 millió forint) érő új lakás is szerepel.

Néhány vállalkozás fizetett szabadságot kínál azoknak, akik beoltatják magukat. Egy privát sportklub ugyanakkor jutalom helyett büntetést helyezett kilátásba, és június végéig adott haladékot alkalmazottjainak, hogy beoltassák magukat, különben elesnek a jövőbeli bónuszoktól, előléptetésektől vagy fizetésemeléstől.

A hatóságok még az olyan, Indonéziához hasonló országokban is nehezen tudják eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket, amelyeket különösen súlyosan érint a járvány.

Indonézia hivatalosan több mint 1,9 millió megfertőződésről és több mint 53 ezer halálesetről tett jelentést. Vérmintákon végzett közelmúltbeli tanulmányok szerint azonban a vírus terjedésének mértéke ennek több mint harmincszorosa lehet.

„Attól féltem, hogy ha beoltanak, akkor rögtön meghalok. Később aztán még aggasztóbb hírek jelentenek meg arról, hogy ez a vakcina sertéshúst tartalmaz” – mondta a 67 éves Asep Saepudin, az indonéz Nyugat-Jáva tartományban lévő Cipanas lakója.

Az ország lakosságának több mint 85 százalékát alkotó indonéziai muszlimok nagy része amiatt aggódik, hogy az oltóanyagok vallásilag megengedettek-e.

A cipanasi hatóságok szerint különösen az időseket nehéz meggyőzni a vakcinák biztonságosságáról. Thaiföldhöz hasonlóan Indonéziában is állatokkal próbálják oltásra ösztönözni az embereket, egy darab élő csirkét felkínálva minden egyes idős polgárnak, aki beoltatja magát.

Az indonéz egészségügyi hivatal adatai szerint az ország lakosságának mindössze 5 százaléka, vagyis 8,8 millió ember van már teljesen beoltva, ami messze elmarad az év végéig megcélzott 181,5 milliótól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!