Orgonák és veterán motorok – Márk pedig mindkettőért rajong

2019.01.22. 11:30

A gencsapáti Márk a premontreiben érettségizett, koncerteket ad, tévéműsort készít, hobbija a felújítás

Horváth Márk a szombathelyi premontrei gimnáziumban érettségizett, sokat orgonált Mariazellben és Sopronban is. Szabadidejében koncerteket ad és tévéműsort készít az orgonákról, mellesleg a motorfelújítás a hobbija.

Tóth Kata

Zircen bukkant rá és az első fizetéséből vette meg az Olaszországból származó IZS 56-os motort. Fölújította, a műszaki vizsga után hosszabb túrát is tett vele Fotó: Szendi Péter

Egy hete a Bonum TV Musica című műsorában folytatta a néhány hónapja megkezdett balatoni kalandozást: a tihanyi félszigeten lévő bencés apátságból jelentkezett, egy gyönyörű barokk orgonát mutatott be és mesélt a tihanyi echó történetéről. December végén a soproni Szent Mihály-templomból jelentkezett be. Jóval korábban, még tavaly novemberben a vépi veteránmotor-kiállításon találkoztunk a 22 éves gencsapáti Horváth Márkkal, ott az derült ki róla, hogy az első fizetéséből egyhengeres IZS 56-os típusú orosz háborús motorra tett szert.

– Még csak 22 éves vagyok, de ebbe sok minden belefért. Rengeteg helyen jártam és zenéltem az érettségi óta. Az orgona révén szereztem sok kapcsolatot, és jöttek a felkéréseim. Tizennyolc évesen jókora fejtörést okozott, hova menjek iskolába, egyetemre – több lehetőségem volt, felvettek a kertészmérnöki karra Keszthelyre, de mégsem azt választottam: jött közben a csábítás, hogy tanuljak zenét. Már középiskolás koromban elkezdtem zongorázni a győri bencés gimnáziumban, egy évig jártam ugyanis Szombathelyre, két évig Győrbe, végül Szombathelyen érettségiztem. Győrben az egyik barátom unszolására mentem el tanárhoz, de itthon, Gencsapátiban a családom azt forszírozta, tanuljak inkább orgonálni. Templomba járók vagyunk, nem álltam ellen, beiratkoztam az itteni kántorképzőbe. Aztán később komolyabbra fordult a szándékom: az érettségi után Gödöllőre vezetett az utam, ott kétéves OKJ-s egyházzenész képzést végeztem. Medgyesy-Schmikli Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem PhD habilitált docense, az ő javaslatára csatlakoztam egy csoporthoz, amelyik Erdélybe, Gyulafehérvárra látogatott egy kántortalálkozóra. Erdély összes kántora megjelent: 120-an énekeltek közösen, előadásokat hallgattunk a háromnapos lelkigyakorlatos továbbképzésen, akkor végérvényesen elköteleződtem az orgona mellett, mesélte Márk, aki a gödöllői képzés ideje alatt kántorkodást vállalt vasárnaponként Kőszegen a verbitáknál.

Zircen bukkant rá és az első fizetéséből vette meg az Olaszországból származó IZS 56-os motort. Fölújította, a műszaki vizsga után hosszabb túrát is tett vele Fotó: Szendi Péter

Azután Veszprémbe járt tanulni egy orgonistához, közben egy másik lehetőség is megtalálta: a volt osztályfőnöke, Fazekas Márton atya jelezte, hogy a csornai premontrei apátságba kántor-orgonistát keresnek, jelentkezett, és egy évet ott töltött. Sopron volt a következő állomás: két templomban orgonált. Tavaly decemberben egy mariazelli fellépés, látogatás folyományaként tavaly márciustól júniusig diákként dolgozott a bazilikában. Ezután kapott felkérést: tartson koncertsorozatot Déli orgonazúgás címmel Sopron templomaiban. (Tavaly július első két hetében került sor erre, a helyi televízió felvételt készített az egyik alkalomról.) Szombathelyen pedig a katolikus közösségi rádióban (Mária-rádió) kapott feladatot – egy ott önkénteskedő volt osztálytársa, Németh Gergő révén jutott el a híre a budapesti Bonum TV-hez. Elküldte nekik azt a felvételt-riportot, ami Sopronban készült róla, végül szerepet kapott tavaly ősszel a Musica című műsorban, amelyben komolyzenéről beszélnek közérthetően a nézőknek. Márk – bevonva a helyi atyákat, kántorokat – az orgonákat mutatja be, amelyekből nincs két egyforma. – Minél több emberrel szeretnénk megismertetni az orgonát, hogy megszeressék a hangszerek királynőjét. Amit emberi fül hallhat, az mind megszólaltatható rajta, a legmélyebbtől a legmagasabb hangokig. Ugyanúgy tudja játszani a bőgő mély, mint a hegedű magas hangjait. Abban bízom, hogy a műsor révén elkezdődik a rossz állapotú orgonák felújítása. Az orgona, csakúgy, mint a veterán motor, régi dolog. Márkéknak van otthon egy Trabantjuk is, 1979-es családi örökség – nem adták el, mert kötődnek hozzá, a fiatalember azt is szívesen felújítaná, tudja, hogy annak idején fél évet vártak rá a nagyszülei, mire megkapták.

A motorszeretetét egy rábaközi perecfesztiválig vezeti vissza Márk. Oldalkocsis Ural motorkerékpárok érkeztek a fesztiválra, az egyikre felült, nem sokkal később motorokat kezdett böngészni az interneten, végül az első fizetéséből vette az egyhengeres, Oroszországból származó IZS 56-os típusú motort. Le volt festve, krómozva, a lámpát, az indítókulcs foglalatát, a kipufogócső könyökét ő szerezte be hozzá. Egy év alatt újította fel, műszaki vizsgára vitte, túrát is tett vele Tihanyba. – Nyolc órába telt, míg odaértem, de rengeteg embert megismertem általa. Márk feltétlenül szeretne még orgonaművész diplomát, és abban bízik, hogy az orgona által sok helyre eljuthat még, akár motoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában