életmód

2019.09.23. 07:00

Autizmus, vérszegénység – Svéd tudósok fedeztek fel új összefüggéseket

A gyerek későbbi autizmusát, figyelemzavarát, értelmi fejlődésének elmaradását a korai terhességi vérszegénységgel hozták kapcsolatba svéd tudósok.

Vas Népe

Általában kevés kismama vérszegény Illusztráció: Pixabay

A vérszegénység gyakran fordul elő a várandósság vége felé. Ha azonban az elején jelentkezik, összefüggést mutat a gyerek későbbi autizmusával, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarával és értelmi fogyatékosságával. Amikor a terhesség késői szakaszában jelentkező vérszegénységet vizs­gálták, nem találtak ilyen összefüggést. Az eredmények alátámasztják, milyen fontos a vashiány szűrése és a táplálkozási tanácsadás a terhesség korai szakaszában. Becslések szerint a világon a várandósok 15-20 százaléka szenved vashiányos vérszegénységben. Ilyenkor a vas hiányában csökken a vér oxigénszállító képessége. A vérszegénység leginkább a terhesség vége felé lép fel, amikor a gyorsan gyarapodó magzat egyre több vasat igényel az anyai szervezetből. Általában kevés nőnél állapítanak meg vérszegénységet ilyenkor.

Általában kevés kismama vérszegény Illusztráció: Pixabay

A svéd tudósok majdnem 300 ezer anya és több mint félmillió, Svédországban 1987 és 2010 között született gyerek adatait vizsgálták meg. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában