f1

2015.05.02. 10:12

A Sauber Mosley mellett van

A Sauber teljes szélességben Max Mosley ötlete mögött áll, amely szerint a költségsapka aláírásáért cserébe nagyobb tervezési szabadságot kapnának a csapatok.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sauber Motorsport AG

A korábbi FIA-elnök a hét korábbi részében elevenítette fel az ötletet, hogy az F1-es csapatok szinte korlátlan szabadságot kapjanak az autó megtervezésében, feltéve, ha nem lépnek túl egy bizonyos költséglimitet. Mosley szerint ez az egyetlen módja, hogy egyszerre érjék el a költségek csökkenését és a technikai innovációk virágzását. Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke támogatja Mosley ötletét; szerinte a szabad fejlesztés+költségsapka kombináció az, amire az F1-nek szüksége van.

„Csapatként mindig is azt hangoztattuk, hogy a költségsapka bevezetése az egyetlen értelmes megoldás” – nyilatkozta Kaltenborn. „Egészséges körülmények közé szorítja a költségvetést. Max az ötletével a lehető legtöbbet tette a technikai és mérnöki kihívások elérésére. Nem hiszem, hogy létezik más út ennek a maximalizálására, pedig a fejlesztések és innovációk adják az F1 lényegét – természetesen a versenyzés az elsődleges, de a technikai oldal legalább olyan fontos.”

Miután a tavalyi költségcsökkentési javaslatokat a nagyobb csapatok leszavazták, Kaltenborn szerint most már radikális gondolkodásra van szükség.

„Max egy érdekes és nagyon is jó ötletnek adott hangot – és pont ilyenekre van ma szükség az F1-ben. Ez a látomásszerűség azt sugallja számomra, hogy megérett az idő a sportág saját francia forradalmára, amely szabadságról és egyenlőségről szól. Talán pont erre van szükségünk.”

Az F1-es nagycsapatok a Strategy Group következő, május 14-i ülésén vitatják meg a szabályváltoztatási javaslatokat, amelyek célja az izgalmasabb futamok elérése 2017-től kezdve. Habár a Strategy Group tavaly elutasította a költségsapka bevezetését, Kaltenborn hisz benne, hogy valamiféle költséghatár meghúzásába még a nagyobb csapatok is belemennének.

„Max 2009-ben állt elő a költségsapka ötletével, és érdekes módon a gyártók később elkezdték értékelni az ötletet. Realizálták, hogy pénzügyileg egészséges szintre kell hozni a sportot – ez vált utána az RRA (Resource Restriction Agreement - Forráskorlátozási Megegyezés) alapjává.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!