f1

2015.10.23. 11:13

Az új Renault-motor nem ér sokat

Daniel Ricciardo szerint valószínűtlen, hogy a Red Bull használja a legújabb Renault-motort, mivel az „nem érné meg” a rajtbüntetést.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

A francia motorgyártó a 12 felhasználható zsetonjának „jelentős részét” elhasználta erre a fejlesztésre, amely már az austini hétvégén a Red Bull és a Toro Rosso rendelkezésére áll. Az Autosport értesülései szerint az új specifikáció mindössze 15 századdal jobb, mint elődje; nem meglepő tehát, hogy a Red Bull nem szívesen áldozza be a rajthelyét plusz másfél tizedért.

„Ha akarjuk, használhatjuk” – mondta Ricciardo a motorról. „Ez azonban rajtbüntetést jelentene, így először azt kell megtudnunk, megérné-e az áldozatot. Az alapján, amit utoljára hallottam, nem vagyok meggyőződve a fejlesztés hasznosságáról; úgy tudom, nem érné meg az új motor. Nem hiszem, hogy a fejlesztések kompenzálnák azt, hogy a rajtrács végéről indulunk. Nem valószínű tehát, hogy felhasználjuk az új motort. Remélhetőleg ma már többet fogok tudni a fejlesztések mértékéről, és képesek leszünk több lóerőt kisajtolni belőle, de reálisan nézve a dolgokat, nem érné meg.”

Carlos Sainz Jr megerősítette a feltételezéseket, miszerint a Toro Rosso nem kér az új Renault-ból – se Amerikában, se a szezon hátralévő részében.

„A szezon maradék versenyein a régebbi specifikáció mellett maradunk” – mondta Sainz. „Az általuk megadott értékek alapján nem hiszem, hogy megérné az utolsó helyről rajtolni. A hátralévő négy pálya karakterisztikájában hasonló Austinhoz; a hosszú egyenesek miatt nem a legjobbak, de nem is a legrosszabbak. Ha itt közel leszünk a top 10-hez vagy akár a top 8-hoz, nem érné meg utolsónak rajtolni. Kitartunk az aktuális specifikáció mellett – elég jó ahhoz, hogy befejezzük vele az évet, és rengeteg van belőle.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!