f1

2015.10.19. 12:20

Mosley: A legügyesebbnek kellene dominálnia, nem a leggazdagabbnak

Max Mosley megreformálná a Forma-1-et.

Tajthi Andrea

Fotó: Varga András

Max Mosley figyelmeztet, hogy Bernie Ecclestone-t és az FIA kockáztatja az F1 feletti kontrollt, ha nem találnak független motorszállítókat.

Az FIA korábbi elnöke szerint nem egészséges, hogy lassan jóformán csak egy-két motorgyártó van jelen a Forma-1-ben.

"A gond az, hogy kell a független motorgyártó, mely szállít a csapatoknak." - mondta Mosley a német ZDF televízió csatornának. "Az F1 nagy erőssége az volt az 1960-as éve vége óta az volt, hogy volt Cosworth és mások is, akik építettek motorokat, így nem voltál a nagy motorgyártók markában."

"Amint csak egy-két, esetleg három gyártó marad, akik a vezetés szintjén működnek, akkor Mr Zetsche beszélhet Mr Marchionne-val vagy Mr Ghosnnal, és irányíthatják az F1-et, attól kezdve nem te irányítod az F1-et. És ezan a ponton akuttá válik a szükség egy független motorszállítóra."

Bár az ötlet, hogy az F1-es erőforrások esetében relevánsak legyenek az utcaiak Mosley-tól származnak, úgy véli, hogy a jelenlegi V6-os szabályzás nem megfelelő, hiszen azt eredményezte, hogy megemelkedtek a költségek.

"Én változtatnék az autón, hogy a versenyző teljes mértékben kontroll alatt tudja azt tartani, beleértve a váltóbeállításokat, hsizen az is a versenyzés része. Ugyanakkor szabályoznám a költségeket, ami azt jelenti, hogy minden csapat ugyanannyi pénzt tudna elkölteni, nem költhetnének többet egymásnál, így a legügyesebb mérnökök építenék a legjobb autót, nem a leggazdagabb mérnökök. Mindez radikális változást eredményezne."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!