f1

2015.11.15. 12:07

Massát meglepte a tempóhiány

Felipe Massa nem érti, hova tűnt a tempója szombaton, miután csak a nyolcadik helyre kvalifikálta magát.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Glenn Dunbar/LAT Photographic/Williams F1 Team

Massa három tizeddel követte Valtteri Bottast az időmérőn, a finn háromhelyes rajtbüntetésének köszönhetően azonban mindössze egy pozíció lesz a két Williams között a rajtrácson. A brazil már kétszer megnyerte hazai versenyét, az elmúlt három évben pedig kétszer is felállhatott a dobogóra – a jó széria folytatása egyelőre kétségesnek tűnik.

„Szenvedtem a tapadással” – vallotta be Massa. „Egyszerűen nem találtam sehol; ez különösen a második, lassú kanyarokkal teletűzdelt szektorra igaz, ahol végig csúszkálsz és nincs semmi tapadás. Még nem tudom, mi okozza ezt a problémát, de már péntek óta ez a helyzet, és ez az időmérőre sem javult. Minden lehetséges változtatást kipróbáltam az autón, de nem hozta meg az elvárt eredményt.”

Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős igazgatója szerint Massa problémái a csapat által kieszközölt beállításokban gyökereznek.

„Végig fogócskát játszottunk a pályával, de úgy tűnik, rossz irányba haladtunk” – nyilatkozta Smedley. „Nem hiszem, hogy nagyobb gondok lennének az autóval, csupán az egy vagy két szakasszal ezelőtti pályaállapotoknak próbálunk megfelelni – jelenleg van egy autónk, amely tökéletesen van beállítva a második szabadedzésre, de az időmérőre nem. Felipe nem csinál semmit rosszul; nem érzi magát kényelmesen az autóban, így nem tudja kihozni belőle a maximumot.”

Bottas szerint csapattársa „rengeteg dolgot kipróbált”, a végeredmény azonban „nem különbözik sokban a mi beállításainktól”.

Massának így is volt izgalomban része az időmérőn, miután honfitársa, Felipe Nasr túl lassan haladt előtte a Q1 végén, Massának pedig – aki Nasrral ellentétben gyorskörön volt – a bukótérben kellett fordulnia, hogy elkerülje az ütközést. A mutatvány egy háromhelyes rajtbüntetést ért Nasrnak, aki azonban az időmérő után azonnal bocsánatot kért Massától a feltartásért.

„El kellett hagynom a pályát miatta” – mondta Massa. „A legjobb körömön voltam, friss gumikon, Felipe pedig nem vette észre, hogy jövök. Nem tudom, őt mennyire világosították fel arról, hogy mögötte vagyok, lehet, hogy rosszul mondták neki – a lényeg, hogy feltartott, de bocsánatot kért.”

Nasr változata alátámasztja Massa felvetését.

„Azt az üzenetet kaptam a csapattól, hogy a körülöttem lévő összes autó ’szinkronban’ mozog, vagyis mindenki felvezető körön van” – magyarázta a fiatalabb Felipe. „Amikor a Mergulho kanyarnál elkezdtem az utolsó szektort, a mögöttem lévő autó Bottas volt, így úgy gondoltam, ideje megkezdeni a saját köröm. Azonban hirtelen annyit láttam, hogy Felipe kikerül engem a külső íven. Úgy vélem, a csapat részéről rossz információ érkezett hozzám. A Mergulhónál dombról lefele kell haladni; ha már egyszer elkezdtél lefele menni, nem látod, ki érkezik a domb tetejéről, így nem tudtam mit csinálni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!