f1

2016.01.03. 16:32

Newey: Mosley móresre akarta tanítani a Ferrarit és McLarent

A Red Bull szakembere szerint a 2009-es dupla diffúzor üggyel akarta az FIA akkori elnöke nehéz helyzetbe hozni a két csapatot.

Kovács Noémi

Fotó: Tajthi Andrea

A 2009-es évadot a 2014-eshez hasonló technikai szabályváltozások előzték meg, mely néhány csapat sorsára igencsak káros hatással volt. A Brawn GP bevetette szuperfegyverét, a dupla diffúzort, amivel a Ferrari és a McLaren alakulata – illetve a Red Bull - nem rendelkezett.

A csapatok az FIA elé vitték az ügyet, már ami a fejlesztés legalitását illeti, végül Mosley befolyására szabályosnak minősítették azt. Adrian Newey a Motorsport.com-nak adott interjújában emlékezett vissza arra a vitatott évadra.

„A 2009-es autó nagy szabályváltozások eredménye volt. A dupla diffúzorral kapcsolatos vita nyilvánvalóan azért alakult ki, mert annak eldöntése, hogy legális-e vagy sem, nem műszaki szempontok alapján történt. A tény az volt, hogy akkoriban Mosley meg akarta leckéztetni a Ferrarit valamint a McLarent. És mivel a McLarennek illetve a Ferrarinak nem volt dupla diffúzora, legálisnak minősítették azt, így hozva ezzel nehéz helyzetbe őket.” – kezdte a brit szakember.

„Sajnos mi sem rendelkeztünk vele, és azon gondolkodtunk, hogy legális-e vagy sem. Mi az FIA-ra hagytuk a döntést, és a tél folyamán végül arra a megállapításra jutottak, hogy törvényes a fejlesztés, ez pedig hátrányosan érintett minket. De ez volt a Red Bull későbbi sikerének alapja. Az RB5 hátulja az, amire a bajnokságot nyerő autóinkat építettük.” – folytatta a Red Bullos.

Newey elmondása szerint azokat az időket illetve az F1 korábbi korszakait jobban kedvelte, mivel akkoriban a szabályok még elegendő teret hagytak olyan nagyszabású technikai újítások számára, mint pl. a dupla diffúzor.

„Szerintem mindannyian élveztük a különböző változásokat. Ha visszatekintünk az 1970-es évekre, amikor a szívóhatáson volt a hangsúly, akkor sokféle megoldást láthattunk. Természetes volt, hogy megannyi különböző dolgot ki akartak próbálni, de nem voltak meg a megfelelő eszközeik ezek működésének megértéséhez, így valami vagy működött, vagy nem.” – emlékezett vissza Newey.

„Egyrészt jó volt ez a szabadság, másrészt pedig bosszantó volt, ha valamit nem értettünk. Most ennek épp az ellenkezője igaz, hatalmas erőforrások állnak a rendelkezésünkre, mind a mérnökök száma, mind a szimulációs eszközök, mind pl. a szélcsatornák szempontjából. Tehát eljutottunk a megértés egy magasabb fokára, de az előírások rendkívül szűkre szabták a lehetőségeket, így nehéz bármilyen rendkívüli fejlesztéssel előállni.” – tette hozzá Newey.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!