f1

2016.05.01. 09:25

McLaren: A riválisoknak nem kellene félniük a 2017-es szabályoktól

Eric Boullier szerint megalapozatlan a többi csapat illetve a versenyzők félelme.

Kovács Noémi

Fotó: McLaren

A wokingi istálló versenyigazgatója szerint alaptalan az a versenytársak által megfogalmazott állítás, miszerint a tervezett 2017-es szabálymódosítások megnehezítenék a pályán való előzést. Boullier úgy véli, hogy ennek éppen az ellenkezője lesz tapasztalható.

„Nem értek egyet néhány, a versenytársaimtól származó véleménnyel, ami jelenleg a médiában kering. A szabálymódosítás azért kerül bevezetésre, hogy az autó még több tapadást generáljon, ami mechanikai szempontból fontos. Ez viszont nem fogja hátrányosan érinteni az előzések számát.” – kezdte a francia szakember.

„Ennek tetejében, az aerodinamika és a szárnyak is módosulnak, a diffúzor pedig nagyobb leszorítóerőt fog generálni. Normál esetben ezek inkább elősegítik az előzési manővereket. Éppen ezért úgy gondolom, hogy támogatnunk kell ezt. Amennyiben a versenyzők boldogabban ülnek be az autóba, jobb show-t fognak csinálni, amivel a rajongókat is elégedetté teszik, ami hasznos a Forma-1 számára.” – folytatta a McLaren versenyigazgatója.

A tervezett szabályváltozások egyik leghangosabb ellenzője a Forma-1 jelenleg legdominánsabb csapata, a Mercedes. Az istálló nevében Toto Wolff adott hangot aggodalmának, bár többen úgy vélik, hogy csak attól félnek, elveszíthetik mostani erőfölényüket. Wolff a Motorsport.com-nak adott nyilatkozatában magyarázta meg a helyzetet.

„Az én véleményem mindig is az volt, hogy minél tovább hagyjuk érvényben a szabályokat, annál inkább összezáródik a mezőny és a teljesítmények közeledni kezdenek egymáshoz. Egyértelmű, hogy a többi csapat emiatt opportunistának titulálja a Mercedest, és ezért állítják azt, hogy a Mercedes azért akarja életben hagyni a jelenlegi szabályokat, mert jól végezzük a munkánkat. De valójában ennek az ellenkezője igaz.” – mondta a Mercedes sportigazgatója.

„Szerintem a jelenlegi struktúránkkal megfelelő helyzetben vagyunk ahhoz, hogy ismét nyerő helyzetbe kerüljünk, így ebből az alapvetésből kiindulva megvan az eredendő kockázata annak, hogy még unalmasabb legyen a versenyzés. Majd meglátjuk, hogy mi lesz, ha ez bevezetésre kerül a következő esztendőben, bár én jobban preferálnám, ha a mostani szabályoknál maradnánk, mindazonáltal megértem a többiek törekvéseit is, van néhány csapat, akik tűzközelbe akarnak kerülni.” – tette hozzá Wolff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!