f1

2016.11.07. 18:09

Antonio Giovinazzi: Új jelölt a Force India ülésére?

Antonio Giovinazzi jövőre előre léphet a Forma-1: A GP2 bajnoki címéért harcoló pilóta, jövőre a Manornál vagy a Force Indiánál versenyezhet?

Hegedűs Dávid

Fotó: Sam Bloxham/GP2 Series Media Service

A 2017-es Forma-1-es idényre az ülések nagy része már elkelt, de például a Force India, Renault, Haas vagy a Manor csapatok még nem ismertették a pilóta felállásukat. Jelöltekből nincs hiány, és folyamatosan jönnek az új nevek is. Az olasz sportújság, a  'Gazzetta dello Sport szerint Antonio Giovinazzi is valós esélyekkel szál harcba valamelyik királykategóriás helyért.

Olaszországban már egy jó ideje várnak egy újabb pilótára, hiszen Jarno Trulli és Vitantonio Liuzzi voltak az utolsó olaszok, akik Forma-1-es versenyen indultak 2011-ben.Az állítólagos érdeklődés valójában csak egy vágyálom lenne az olasz média részéről?

Valószínűleg nem. A 22 éves pilóta jelenleg vezeti a GP2-es bajnokságot, a nagy tehetségnek tartott, Red Bull által támogatott Pierre Gasly előtt. November végén, Abu Dhabian a szezonzárón eldől, hogy melyikük lesz a bajnok.

Kapott egy egyedülálló lehetőséget is, a hosszútávú világbajnokság (WEC) újonctesztjén, amit a GP2-es szezonzáró után rendeznek Bahreinben, egy LMP1-es Audit vezethet majd. Sok időt tölt a szimulátorban, hogy a szezonzárón sikeresen legyőzze a Premás csapattársát Gaslyt, aki végül nem kapott ülést a Forma-1-ben.

Újoncként bajnok: A feljebb lépés garantált?

Eddig azok a versenyzők akik újoncként meg tudták nyerni a GP2-t mind bemutatkozhattak a királykategóriában, mint például Lewis Hamilton (GP2 bajnok 2006), és Nico Hülkenberg (GP2 bajnok: 2009). A McLaren jövő évi újoncának,  Stoffel Vandoornenak pedig a második évében jött össze a bajnoki cím.

Az olaszországi információk szerint Giovinazzi a Force India és a Manor ülésére pályázik jó eséllyel. Az esélyeit az is növeli, hogy Lance Stroll lett a Williams pilótája, akinek az apja a GP2-es Prema egyik tulajdonosa. Menedzsere pedig Enrico Zanarini, aki több korábbi Forma-1-es pilóta pályáját egyengette.

Eddie Irvine, Giancarlo Fisicella és Vitantonio Liuzzi korábbi menedzsere elég nagy hírnévre tett szert a boxutcában. Jó kapcsolatot is ápol a Ferrarival, 2012-től szponzori együttműködésben is van a csapattal, ami egy esetleges Haas ülést jelenthet a pilótája számára.

Giovinazzinak vannak tapasztalatai komolyabb sorozatokból is, ugyanis 2015-ben a DTM oroszországi hétvégéjén részt vett egy Audival, az eltiltott Timo Scheider helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!