f1

2015.07.15. 14:39

Két amerikai csapat a Forma-1-ben 2016-ban?

Még ez is megtörténhet!

Vámosi Péter

Tavol Hellmund promóter és James Carney üzletember is szeretné magukat bevásárolni a Forma-1-be, az amerikai bázisú befektetési csoportjukkal a hátuk mögött. Amennyiben ez bekövetkezik, könnyen lehetséges, hogy rögtön két Észak-Amerikai csapata is lesz a Forma-1-nek 2016-ban, adta hírül a Motorsport.com.

Gene Haas Ferrari alapokon elképzelt álma a következő évre elég közismert, de az most mindenképp figyelemreméltó, hogy újabb amerikai befektetők akarnak megvenni egy jelenlegi csapatot, hogy jövőre a rajtrácson lehessenek.

A csoportot a new york-i James Carney és az austin-i Tavo Hellmund vezeti, akiknek köszönhető a Circuit of the Americas versenypálya is, és ők állapodtak meg arról is Bernie Ecclestonenal, hogy visszahozzák a Forma-1-et az országukba.

Hellmund szorgalmazta azt is, hogy 23 évnyi kihagyás után visszatérjen a Mexikó Nagydíja is, és ez sikerült is neki, hiszen a felújított Autodromo Hermanos Rodriguez November 1-én adja majd a királykategória száguldásának a helyszínét.

Hellmund és Carney ugyanakkor jelenleg nem nyilatkoznak, Carney egyik képviselője annyit elárult, hogy valós az érdeklődésük, de természetesen nem árulta el azt, hogy a konzorcium melyik csapatot is nézte ki magának.

A források ugyanakkor a jelenlegi brit Manor alakulatát pletykálják, amit jelenleg egy ír üzletember Stephen Fitzpatrick irányít, aki alapítója az Ovo Energynek.

A csapat jelenlegi versenyzői Will Stevens és Roberto Merhi, akik a rajtrács végén találhatóak leginkább, köszönhetően annak, hogy a Ferrari tavalyi motorját használják, illetve csak egy részben továbbfejlesztett 2014-es kasznit. A csapat még 2010-ben Virgin Racing néven indult, és tavaly Monacoban voltak a csúcson, amikor Jules Bianchi a kilencedik helyen ért célba, illetve a mélységet is neki köszönhetik, hiszen suzukai balesete óta mai napig kómában van a francia versenyző.

A csapat ki is hagyta a tavalyi utolsó három versenyt, mert anyagilag összeroppantak és a jövőjük is elég kétséges volt a téli szünetben. Fitzpatrick mentette meg végül őket a csődtől, és az a hír járja róla, hogy vagy új partnereket keres, vagy eladja az egészet.

A Carney-Hellmund egység ugyanakkor a többségi részesedésével az irányítást is át akarja venni a csapat felett. A szituációt kicsit bonyolítja, hogy a Forma-1 pénzdíjában csak az első tíz helyezett csapatnak garantált.

A Haas csapat érkezésével azonban 11 csapat lesz, és a jelenlegi szabályzás mellett a top tízbe kell érni kétszer is, az elmúlt három évből, ahhoz hogy valóban legyen is kifizetés. A mostani állás szerint így a Manornak jár a kifizetés, kb 40 millió dollár, amennyiben 2017-ig tudnak maradni.

A teljesítményükön azonban javítani kell, vagy meg kell változtatni a Forma-1-es pénzek elosztását, amennyiben a csapat ezen dátum után is pénzt szeretne látni a tevékenységükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!