f1

2016.09.23. 11:34

Mi szükséges ahhoz, hogy autószerelő műhelyet nyithassunk? (x)

Kisfiúként bizonyára gyakran előfordult mindnyájunkkal, hogy arról álmodoztunk: ha nagyok leszünk, bizony autószerelő válik belőlünk, és egész nap bütykölhetjük a meghibásodott járműveket. Azonban, ahogy teltek az évek – és bár megmaradt ez az álom – rá kellett jönnünk, hogy ez a dolog azért jóval bonyolultabb, mint azt gyerekként láttuk.

PLT-hirdetés

Lássuk tehát, milyen feltételeknek kell megvalósulniuk, hogy igazi autószerelő válhasson belőlünk, és még egy autószerelő műhelyt is üzemeltethessünk.

Ahhoz, hogy ebben a szakmában elhelyezkedhessünk, természetesen rendelkezni kell a szükséges végzettséggel. Az autószerelő képzést a legtöbb helyen 2 év alatt végezhetjük el, középiskolák 13-14. évfolyamán, illetve OKJ-s szakképzésben, ezek pedig bármelyik nagyobb magyarországi településen elérhetőek. Azonban ez a képzés nem elegendő ahhoz, hogy autószerelő műhelyünk legyen: ehhez szükségünk van még egy mestervizsgára vagy egy technikusi képesítésre is.

Egy autószerelő műhely megnyitásához – a fentieken túl – természetesen mindenképpen rendelkeznünk kell a megfelelő anyagi tőkével, a szükséges eszközökkel, illetve a legfontosabbal: magával a telephellyel, melyet megvásárolhatunk, de bérbe is vehetjük azt. Ahhoz, hogy megnyithassuk műhelyünket, fontos tisztában lenni néhány alapvető jogszabállyal, melyek közül néhányat most a teljesség igénye nélkül tekintsünk át (az ide vonatkozó rendelet teljes szövegét az alábbi linken olvashatjuk: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000001.khv" target="_blank").

A rendelet szerint gépjármű karbantartás csak külön jogszabály szerinti telken, épületben, vagy egy épületen belül elkülönített helyszínen végezhető. Mielőtt megkezdenénk a munkánkat az adott telephelyen, ki kell töltenünk egy formanyomtatványt, melyet az illetékes hatóságokhoz kell benyújtanunk. Ezután a jegyző nyilvántartásba veszi azt, majd több szempontot figyelembe véve ellenőrzi, hogy minden szükséges feltételnek megfelel-e a választott hely ahhoz, hogy ott nyithassunk egy autószerelő műhelyet.

De hogyan akadhatunk egy olyan helyre, ahol akár hosszútávon is tudjuk üzemeltetni műhelyünket?

Manapság már aránylag egyszerűen és gyorsan találhatunk igényeinknek megfelelő műhelyt, amit ki tudunk bérelni – természetesen teljesen legális keretek között (máshogy nem is működhetne a dolog). A telephely mellé – ha nem akarunk, vagy nem tudunk nagyobb összeget fordítani a vásárlásra – bérelhetünk is felszerelést és eszközöket. Számos olyan ipari ingatlanokkal (is) foglalkozó weboldal áll rendelkezésünkre, ahol válogathatunk a kínálatból – és ennek köszönhetően idővel – és persze sok munkával – valóra válthatjuk gyermekkori álmunk: nekünk is lehet autószerelő műhelyünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!