Vb2022

2022.12.05. 18:56

Büntetőkkel jutott tovább Horvátország

A labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében Horvátország tizenegyesekkel győzte le Japánt.

Pum András

Morita Hidemasza (hátul) és a horvát Andrej Kramaric párharca

Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Japán–Horvátország 1-1 (1-0, 1-1, 1-1). Tizenegyesekkel:  1-3. Al-Vakra, al-Dzsanúb Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, nyolcaddöntő, vezette: Elfath (amerikai)

Japán: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo, Morita (Tanaka, 106.), Nagatomo (Mitoma, 64.) – Doan (Minamino, 87.), Maeda (Aszano, 64.), Kamada (Szakai, 75.). Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime.

 Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic (Vlasic, 97.), Brozovic, Modric (Majer, 96.) – Kramaric (Pasalic, 68.), Petkovic, Perisic (Orsic, 106.). Szövetségi kapitány:   Zlatko Dalic

Gólszerzők: Maeda (45+1), illetve Perisic (55.),  .

A 8. percben Perisic éles szögből leadott lövését védte Gonda. A játékot azonban a japánok irányították, szépen, türelmesen körbeadogatták a horvát védelmet és keresték a rést a pajzson. Modricsék nem tudtak igazán kobontakozni, kevés beadást vezettek. A 41. percben Kamada tisztán kapta meg a labdát a tizenhatoson belül, egy cselt is bemutatott, de jócskán fölé lőtt. Négy perccel később megszerezték a vezetést a japánok. A 45+1. percben jobb oldali szöglet után végül Maeda elé került a labda, a támadó hét méterről a hálóba lőtt (1-0). 

A japánok az első kaput eltaláló lövésükből vezetést is szereztek. Szünet után  az 55. percben Juranovic jobbról érkező beadása után Perisic fejelte a labdát 12 méterről a bal alsóba (1-1). Belelendültek a horvátok. A 63. percben Modric lövését védte Gonda. A 77. percben Perisic lőtt 18 méterről, de beleléptek a lövésébe, a labda elsuhant a jobb felső sarok mellett. A horvátok fölényben futballoztak, a japánok kontrákkal próbálkoztak. A horvátok mindent elkövettek a győztes gólért, de nem boldogultak a hősiesen védekező japán védelemmel. Mivel nem esett több gól a rendes játékidőben, következett a hosszabbítás.

A ráadás első negyedórájában semmi sem történt, úgy tűnt, mindkét gárda számára jó a döntetlen – és a büntetők.  A 105. percben felélénkült a meccs. Mitoma szép szóló végén lőtt, Livakovic hatalmasat védett. A második negyedórában kissé rátettek egy lapáttal a csapatok, a 121. percben Majer lövése kerülte el a jobb sarkot – jöhettek a tizenegyesek.

A büntetőpárbajt 3-1-re a horvátok nyerték meg és jutottak a nyolc közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!