Gazdaság

2009.02.05. 03:28

Készpénzforgalmi plafon

<b>Körkép </b> - A 250 ezer forint feletti készpénzforgalom korlátozása, cégautóadó, a standolási szabályok változása - néhány fontos, sokakat érintő új szabályozás lépett életbe.

Vas Népe

Február 1-jén lépett hatályba az a rendelkezés, amely megtiltja a bankszámla nyitására kötelezett adózóknak a 250 ezer forintot meghaladó ügyleti ellenérték készpénzben - bankjegy (érme) átadásával - történő megfizetését - tartalmazza a távirati iroda összeállítása. Azokra, akik ezt nem tartják be, ügyletenként a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20 százalékával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki az adóhatóság. A bankszámlanyitás nem új kötelezettség, február 1-jétől csupán ennek adókötelezettségként való nevesítése történt meg. Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók 200 ezer forintig, a nem magánszemély adózók 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók, ha nem tesznek eleget pénzforgalmi bankszámlanyitási kötelezettségüknek. A készpénzes korlátozás kizárólag a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó ügyletekre vonatkozik.

Az ugyancsak február elsejétől hatályos standolási szabályok szerint a röviditalokról nyilvántartást kell vezetniük a vendéglátó-ipari vállalkozásoknak. Ez nem vonatkozik a sörre, a borra, a pezsgőre és a köztes alkoholtermékekre. A készletforgalmi nyilvántartás körébe tartozó italokra vonatkozólag összesítetten - azaz nem választékonként - legalább egy tizedesjegy pontossággal, literben rögzíteni kell az adott napi nyitókészletet, az adott napon beszerzett mennyiséget, az adott napon értékesí-tett mennyiséget és az adott napi zárókészletet. A készlet számbavétele történhet úgynevezett standmércével, de, ha a vendéglátó a napi értékesítés és beszerzés pontos adatával rendelkezik, akkor a mennyiség meghatározása egyszerű számításos módszerrel is elvégezhető. Mivel a jogszabály megengedi a tényleges mennyiségtől az 5 százalékos eltérést, így ez a módszer nem növeli a büntethetőséget, és a termék minősége sem romlik, mert nem szükséges azt mérőpohárba tölteni.

Az új, vagyoni típusú cég-autóadót a kizárólag üzleti célból üzemeltetett autók után is fizetni kell, és nemcsak a cégautók tulajdonosainak, hanem magánszemélyeknek is, ha az autót üzleti célra használják, és tételes költségelszámolást akarnak alkalmazni. Ha azonban valaki belföldi kiküldetési rendelvénnyel utazik üzleti céllal, és csak a jogszabályban meghatározott költséget kíván elszámolni, nem kell adóznia.A cégautóadót a kizárólag üzleti célból üzemeltetett autók után is fizetni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!