Gazdaság

2009.03.19. 03:29

Eybl Hungária: a Car-INside Kft. a megmentő?

<b>Jánosháza</b> - A kormányzati garanciát kapó Car-INside Kft. segíthet a felszámolás alatt lévő, így korlátozott lehetőségekkel rendelkező Eybl Hungária Kft. készletfinanszírozási gondjain.

Kiss Tamás

Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk: egy hétfőtől hatályos kormányrendelet szerint az állam legfeljebb 16 millió euró összegig kezességet vállal a Car-INside Kft. által a kereskedelmi bankoktól felveendő, egyéves futamidejű forgóeszközhitel tőkeösszegének, valamint kamatainak 80 százalékára. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kedden mindezt azzal egészítette ki, hogy eme kezességvállalás nyomán az Eybl Hungária Kft.-nél 900 munkahely megőrzésére nyílik lehetőség.

Na, de mi köze van egymáshoz a január eleje óta felszámolás alatt lévő, megyénkben Jánosházán és Körmenden is termelő Eybl Hungária Kft.-nek és a Car-INside Kft.-nek? Nem is kevés. De menjünk csak sorjában.

Nos, autóipari beszállítóként a tavalyi év végén a válság az Eybl-t is elérte, s az osztrák anyacég decemberben csődöt is jelentett. Csillag Balázs, az Eybl Hungária Kft. magyar ügyvezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy nem szabad megvárni az üzemek bezárását, azonnal cselekedni kell, hiszen ha elvesznek a piacok, szinte lehetetlen lesz újra megszerezni azokat. Hozzátette: magyar és osztrák befektetők egy új társaság megalapításán fáradoznak, amely átvenné az Eybl piacait, s tovább foglalkoztatná a dolgozókat. Csillag Balázs arról is szólt, hogy bírja Bebes István és Szabó Lajos országgyűlési képviselők (előbbi Körmend polgármestere is) ígéretét, hogy eljárnak a kormánynál egy megfelelő összegű háttérgarancia megszerzéséért.

Az Eybl International csődje január elején aztán a magyar leányvállalatot is magával rántotta. Az Eybl Hungária Kft. felszámolásával megbízott Vectigalis Zrt. a cég életben tartása mellett döntött, s többek közt az itteni cég legnagyobb partnerét, a BMW-t is sikerült meggyőznie a további együttműködésről. Problémát jelentett viszont, hogy a magyar vállalat nem közvetlenül, hanem az (időközben csődbe jutott) Eybl Austria közvetítésével kapta a megrendeléseket. A helyzet aztán jobbra fordult, az osztrák cég csődegyezségi tárgyalásán az Eybl Hungária Kft. ugyanis elérte, hogy maga köthesse az üzleteket.

A gyártáshoz kellő alapanyag-készletek finanszírozásához azonban felszámolás alatt lévő cégként az Eybl Hungária Kft. nem kaphatott állami garanciát, e nélkül viszont kevés eséllyel pályázhatott forrásra. És itt jön be úgymond a képbe a (Csillag Balázs által is tulajdonolt) Car-INside Kft., amely az állami garanciavállalásnak köszönhetően majd közreműködhet az Eybl Hungária Kft. készlet-finanszírozásában. A projekten sokan és sokat dolgoznak, közölte Csillag Balázs, a részletekbe azonban egyelőre nem kívánt belemenni.

Mi lesz az Eybl Hungária Kft. sorsa? Jó kérdés, melyre dr. Varga Jenő szert akár hamarosan meg is születhet a válasz. A felszámoló cég vezetője biztatónak tartja, hogy a BMW továbbra is bízik a vállalatban, amelyet a legmegfelelőbb időpontban fognak majd értékesítésre meghirdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!