Gazdaság

2009.03.12. 03:28

További romlás a tejágazatban

<b>Budapest</b>- Egy hónap alatt nyolc százalékkal estek az árak, így a tejágazat helyzete az elmúlt hetekben tovább romlott, állapította meg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Vas Népe

A MOSZ legfrissebb, a távirati irodához eljuttatott szakértői elemzése szerint a nyerstej termelői alapára januárban átlagosan 62,64 forint volt literenként, ez mintegy 8 százalékos csökkenés a tavaly decemberi 67,53 forinthoz képest, és mindössze kétharmada a tavaly januári árnak. A januári tejfelvásárlási árak 55-67 forint között mozogtak literenként, ami - az előzetes adatok alapján - februárra tovább csökkent. A szabad piaci árak, azonnali szállításra - a gyenge forint ellenére is - csupán 45-50 forint között alakultak.

A jelenlegi felvásárlási árak elmaradnak a tej önköltségi árától, literenként akár 15-20 forintos veszteséget is okozhatnak a tejtermelőnek az elemzés szerint, vagyis például egy évi 4 millió liter tejet előállító gazdálkodó vesztesége éves szinten akár 60-80 millió forint is lehet. Ilyen piaci környezetben - állítják a szakértők - a gazdálkodók nem merik elkezdeni a jövőbeni termeléshez feltétlenül szükséges, esetenként több száz millió forintba kerülő környezetvédelmi beruházásokat. Ennek hiányában, valamint a tenyészüszők egyre nagyobb mértékű értékesítése miatt a belföldi tejtermelés akár válságos helyzetbe is kerülhet már a közeljövőben.

A nyerstej termelői árának év eleji csökkenését a feldolgozói értékesítési árak is követték, ugyanakkor a fogyasztói árak lényegében stagnálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!