Gazdaság

2009.07.08. 02:29

Vasban megfordult a trend - júniusra lefékeződött a cégfelszámolási hullám

Körkép - A Nyugat-Dunántúl régióban az első fél évben 554 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. Ez 63 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Májushoz képest viszont némileg csökkent, de 2008-hoz képest rendkívül gyors ütemben emelkedett a felszámolások száma júniusban.

Kiss Tamás

Az első fél évben az országban 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Májushoz képest némileg csökkent, de 2008-hoz képest rendkívül gyors ütemben emelkedett a felszámolások száma júniusban. A májusi 1330-cal szemben most csak 1205 cég jutott erre a sorsra, ám a tavalyi év azonos időszakához képest ez is 35 százalékos növekedés.

A felszámoláshullám még dagadóban van, amit jól mutat, hogy amíg az első fél évben 22 százalékos volt a növekedés 2008 első negyedévéhez képest, addig a második negyedévben a növekedés már 39 százalékos, közölte Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ennél is nyugtalanítóbb azonban a szakemberek szerint az, hogy a válság kezdete óta csaknem 40 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont társaságok árbevétele, vagyis egyre nagyobb cégek mennek tönkre.

A cégadatokból jól látszik, hogy a gépjármű-kereskedők a fő vesztesek közé tartoznak. Az elmúlt hónapokban már nagyobb arányú az autókereskedések felszámolásának mértéke, mint amennyi az építőipari cégeknél, holott az építőipar a felszámolások tekintetében sokáig verhetetlennek látszott. 

Ugyancsak a nagy vesztesek között vannak az utazási irodák, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Alacsony bázisról indult, de gyorsuló ütemben romlik az informatikai cégek és a nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok helyzete.

Ugyancsak gyorsan nő a végelszámolások száma. Az első fél évben 6680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, tavaly június végéig viszont csak 5000-éről. A növekedés a fél év egészét tekintve éppen egyharmados, de itt is igaz, hogy a második negyedévben sokkal gyorsabban, 44,5 százalékkal emelkedett az eljárások száma, mint az első negyedévben. A végelszámolásoknál június nemcsak abszolút értékben döntött rekordot, hanem a növekedés üteme is megugrott: a júniusi 1235 cégbezárás 80 százalékos növekedés a tavaly júniusi 686-hoz képest.

A végelszámolások számának növekedését az Opten stratégiai igazgatója nem tekinti mindenképpen rossz hírnek, hiszen minden nemzetközi összehasonlítás azt mutatja, hogy Magyarországon túl sok cég működik, többségük túl kicsi, ráfér tehát a piacra egy egészséges konszolidáció. Éppen ezért nagy baj, hogy a kormányzat éppen a közelmúltban tovább könnyítette a cégalapítást, így nem marad idő az alapítást megelőző minimális ellenőrzésre sem.

Magyarország alighanem egyedülálló abban, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint 50 százaléka azonnal új céggel tér vissza a gazdasági életbe, véli Csorbai Hajnalka.

A válság miatt 2009-ben alábbhagyott a cégalapítási kedv is. Az Opten statisztikái szerint korábban sosem volt példa arra, hogy az új cégek száma több hónapon keresztül csökkent volna. Most azonban ez a helyzet: idén az első fél évben 23 ezer 964 céget, a tavalyi azonos időszakinál 5 százalékkal kevesebbet regisztráltak. Utoljára februárban fordult elő, hogy valamelyik hónapban több céget jegyeztek be, mint a megelőző év azonos havában. Az új cégek száma azonban még mindig folyamatosan meghaladja a törölt cégek számát.

A Nyugat-Dunántúl régióban az első fél évben 554 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. Ez 63 százalékkal több, mint egy évvel korábban, vagyis a régióban az országos átlagot messze meghaladóan emelkedett a felszámolások száma.

Ugyanakkor mindhárom megyére igaz, hogy júniusban a növekedés üteme lelassult, sőt Vasban egyenesen kevesebb cég került bajba ebben a hónapban, mint egy évvel korábban.

A régió kilóg a sorból a végelszámolásokat tekintve is, csak éppen fordított előjellel. Míg országosan egyharmadával nőtt a tulajdonosok által kezdeményezett cégbezárások száma, addig itt 447 vállalkozás húzta le a rolót, 17,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

A cégbejegyzéseket nézve a régió átlagosnak mondható: idén eddig 1816 céget alapítottak, 3,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!