Gazdaság

2009.08.04. 02:28

Új szőlő- és borrendeletek

Budapest - Számos ponton módosította a borszőlővel kapcsolatos rendeleteket a szaktárca. Az új jogszabályok a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelentek meg.

Vas Népe

A borszőlő termőhelyi kataszteréről szóló, a borok eredetvédelmét szabályozó, valamint a szőlőültetvény kivágását támogató rendeletet is módosította a közelmúltban a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A változás értelmében aki földterületet kíván felvetetni a borszőlő termőhelyi kataszterbe, annak ezt a hegybírótól kell kérnie, aki a dokumentumokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz továbbítja. Ez a hivatal vezeti a borszőlő termőhelyi kataszterét. A terület helyrajzi számait a Földmérési és Térképészeti Intézet, míg a föld megfelelőségét a Budapesti Corvinus Egyetem kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tanúsítja. Ezeket a szabályokat az augusztus 1-jétől benyújtott kérelmekre kell alkalmazni.

A borok eredetvédelmét szabályozó rendeletben a Dél-balatoni borvidék neve Balatonboglári borvidékre változik. Egyes minőségi borok pedig földrajzi eredet megjelölést kaphatnak. Ilyen például az Etyek-Buda, vagy a Pannonhalma megjelölés.

A szőlőültetvények kivágásához nyújtott állami támogatást szabályozó rendelet módosítása kimondja, hogy a kivágandó területnek meg kell haladnia a 0,1 hektárt. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a kivágandó terület helyét és nagyságát - az engedély megadása előtt - a helyszínen ellenőrzi. Előnyben részesülnek azok a kérelmezők, akik hiánytalan kérelmet nyújtottak be, a teljes szőlőterületet ki akarják vágni, továbbá elmúltak 55 évesek.

A szőlőültetvény-kivágási támogatás iránti kérelmeket egyébként augusztusban nyújthatják be az érintettek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - olvasható az MVH közleményében. A múlt évben az Európai Bizottság döntése miatt az MVH a benyújtott 3 ezer 400 hektáros kivágási igénynek csak a 80 százalékát hagyta jóvá. Így az engedélyezett kvóta feletti, de egyébként jogszerű igények elbírálását az új borpiaci év kezdetéig fel kellett függeszteni. Az MVH hangsúlyozza: automatikusan újraindítja azoknak a kérelmezőknek az ügyét, akik a kivágási támogatási kérelem átviteléről szóló végzést kaptak. Ezeknek a kérelmezőknek nem kell új kérelmet benyújtaniuk - fogalmaz a közlemény. A szőlőültetvény-kivágási támogatásra az idei esztendőben az uniós keret összesen 334 millió euró (85-90 milliárd forint). A tagállamok október tizenötödikéig küldik el a vonatkozó területről készített jelentésüket Brüsszelbe, és ennek alapján november tizenötödikéig derül ki, hogy ebből az összegből mennyi jut majd az unió egy-egy orszá-gának.A Dél-balatoni borvidék neve a rendelet szerint Balatonboglári borvidék lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!