Gazdaság

2010.01.25. 16:08

Az MNB 25 ponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - az elemzők várakozásának megfelelően - 25 bázisponttal 6,0 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az alapkamat 20 éves története során a legalacsonyabb szintre esett, amely 2005. szeptember 20. és 2006. június 20. között volt érvényben. A januári elemzői felmérés előrejelzése 2010 végére az alapkamat 5,5 százalékra süllyed. A tanács tavaly júliusban, augusztusban, szeptemberben, októberben és novemberben egyaránt 50-50 bázisponttal faragta le az alapkamatot, decemberben további 25 bázisponttal csökkentette azt.

Simor András a jegybank elnöke a hétfői tájékoztatóján azt mondta, két javaslat volt a kamatcsökkentésre, 25 bázispontos, 50 és bázispontos a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülésén és meggyőző többség szavazott a 25 bázispontos mérséklésre.

Indokoltnak tartották a monetáris tanács óvatos, 25 bázispontos csökkentését elemzők, akik szerint az irányadó ráta az év közepére 5,5 százalékra süllyedhet és akkor sem emelkedik szükségszerűen, ha a nagy nyugat-európai, amerikai jegybankok kamatemelésbe kezdenek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a piaci várakozásoknak megfelelő lazítás mellett a jegybank, és a döntés indoklása sem tartalmazott meglepetést, ahogy az sem, hogy volt javaslat 50 bázispontos csökkentésre is.

Az utóbbi mellett szóló érvek azonban Suppan Gergely szerint az elmúlt hét romló piaci körülményei miatt jelentősen gyengültek. A monetáris politika kiszámíthatóságát a 25 bázispontos lépés is erősíti - mivel decemberben is csak ekkora volt a kamatcsökkentés mértéke - és a korábbiaknál gyengébb lazítás további mozgásteret is biztosít a jegybanknak - tette hozzá.

Az elemző szerint az alapkamat 5,5 százalékra csökken március-áprilisra, két lépésben. Ezen a szinten pedig hosszabb távon bennragadhat, elsősorban az országgyűlési választások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!